Viestikoekeskus-asiaan liittyvä tietovuototutkinta on osittain lopetettu – "Vaikka kaikki esitutkintatoimet suoritettaisiin, tulisin todennäköisesti jättämään syytteen nostamatta"

Tämän vuoksi Viestikoekeskustapaus on yhteiskunnallisesti merkittävä? 11:58
Katso myös: Tämän vuoksi Viestikoekeskustapaus on yhteiskunnallisesti merkittävä

Viestikoekeskus-asiaan liittyvä tietovuototutkinta on osittain lopetettu. Apulaisvaltakunnansyyttäjän rajoittamispäätös koskee epäiltyä turvallisuussalaisuuden paljastamista.

Tutkinnassa entisen tiedustelupäällikön Georgij Alafuzoffin epäiltiin luovuttaneen Helsingin Sanomien toimittajalle muistitikun, joka sisälsi tietoja Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi salaisista seikoista.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rapen päätöksen mukaan epäily liittyi tilanteeseen, jossa toimittaja haastatteli Alafuzoffia. Tilanteessa mukana ollut todistaja on kertonut antaneensa toimittajalle Alafuzoffilta saamansa muistitikun, jolle toimittajan muistiinpanot tallennettiin.

Alafuzoff on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen. Hän on sanonut, ettei muista haastattelutilanteen yksityiskohtia eikä muistitikun antamista toimittajalle.

– Todistajan mukaan muistitikulla ei ollut näkynyt tiedostoja, kun toimittaja oli saanut sen käyttöönsä. Muistitikulta voi kuitenkin olla palautettavissa siitä aiemmin poistettuja tiedostoja, päätöksessä sanotaan.

"Tutkinnassa on laajempia kysymyksiä"

Apulaisvaltakunnansyyttäjä katsoo, ettei tutkintaa jatkamalla saataisi näyttöä turvallisuussalaisuuden tahallisesta paljastamisesta. Tuottamuksellisen, eli huolimattomuudesta tehdyn tekomuodon, syyteoikeus taas on vanhentunut jo vuonna 2019.

– Vaikka kaikki epäillyn rikoksen selvittämiseksi kohtuudella vaadittavat ja tehtävissä olevat esitutkintatoimet suoritettaisiin, tulisin varsin todennäköisesti jättämään syytteen nostamatta sillä perusteella, ettei rikoksen tahallisuudesta ole näyttöä, Rappe toteaa päätöksessään.

Rappe sanoo haastattelussa, että nyt rajoitettu tutkinta ei ole kokonaisuuden kannalta kovin merkittävä.

–  Nyt esitutkinnan rajoittamisratkaisulla päätetty haara oli kokonaisuudessa sivurönsy, joka tuolla keinoin hoidettiin pois päiviltä. Asiallisesti tutkinnassa on laajempia kysymyksiä kuin mitä tämä nyt tekemäni rajoittamispäätös koskee. Se todella koski vain tuota yhtä tapahtumaa.

Esitutkinta siirtynee syyttäjälle vuodenvaihteen jälkeen

Rappe on aiemmin kritisoinut tietovuototutkinnan kestämistä. Hän huomauttaa, että nyt rajoitetun nimikkeen epäilty teko tapahtui jo vuonna 2014. Tutkinta alkoi vuoden 2017 joulukuussa, jolloin vanhenemiseen oli enää pari vuotta aikaa.

– Nyt käsillä olevan tuottamuksellisen tekomuodon vanhentumiseen ei mielestäni kauheasti liity tällaista moitearvostelua, koska aikaa oli alun perin varsin vähän.

Keskusrikospoliisin (KRP) tiedotteessa kerrotaan, että asiassa on tutkittu myös virkasalaisuuden rikkomista, jonka syyteoikeus on vanhentunut.

Esitutkintaan liittyy vielä toisia rikosepäilyjä, joiden tutkinta jatkuu KRP:ssä. Tutkinnanjohtaja Ari Juottonen ei kommentoi STT:lle, millä rikosnimikkeillä tutkinta jatkuu.

Tiedossa ei ole myöskään, epäilläänkö kesken olevassa tutkinnassa Alafuzoffia, muita henkilöitä vai häntä muiden henkilöiden kanssa. Myöskään Rappe ei kommentoi kesken olevan tutkinnan seikkoja.

Rappen mukaan tutkinta on siirtymässä syyttäjän pöydälle vuodenvaihteen jälkeen. Syyteharkinta pyritään tekemään joutuisasti, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat