Vieraslajikirjoituksellaan kohauttanut kansanedustaja sanoo yhä viitanneensa pelkästään lupiineihin

Kansanedustaja Ari Koponen (ps.) äänesti neljä vuotta sitten Juha Mäenpään (ps.) syytelupaa vastaan, kun Mäenpään vieraslajipuheenvuoro oli johtanut esitutkintaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen sanoo STT:lle puhuneensa vieraslajikirjoituksessaan pelkästään lupiineista.

Koponen julkaisi X-palvelussa kesäkuun puolivälissä kirjoituksen, jota jotkut tutkijat ovat pitäneet kaksoisviestintänä. Kaksoisviestinnällä tarkoitetaan, että julkaisulla tai puheenvuorolla viitataan muuhunkin kuin siihen, mitä on sanatarkasti kirjoitettu tai sanottu.

– Vieraslaji saapuu pyytämättä ja yllättäen. Se leviää ja lisääntyy hallitsemattomasti, kunnes on levinnyt niin laajalle, että jättää alleen paikalliset lajit. Suomessa eritoten etelässä ongelma on jo suuri. Käykää talkoisiin lupiinien poistamiseksi, Koponen kirjoitti.

Myöhemmin hän julkaisi Facebookissa kirjoituksen, jossa hän vakuuttaa puhuneensa pelkästään lupiinin poistamisesta. Hän kertoi samaa, kun STT kysyi viittaako kirjoitus esimerkiksi maahanmuuttoon.

– Lupiineista on puhuttu, Koponen vastasi tiistaina.

STT pyysi haastattelua Koposelta ja lähetti hänelle myös kysymyksiä. Koponen vastasi kirjallisesti, mutta oli palaveriin vedoten jättäytymässä puhelinhaastattelusta. Lopulta hän pitkälti toisti kirjallisia vastauksiaan puhelimessa, joskin niitä tarkentaen.

Osallistui Mäenpään syytelupaäänestykseen

Vieraslaji-termin käyttö on perussuomalaisissa ollut aiemmin esillä kyseenalaisessa yhteydessä. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää oli vuonna 2020 lähellä joutua syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, koska hän rinnasti eduskunnan täysistunnossa vieraslajien poiston Suomeen tulleisiin turvapaikanhakijoihin.

Puheenvuorosta seurasi poliisitutkinta, ja valtakunnansyyttäjä pyysi eduskunnalta lupaa syytteennostoon, koska kyse oli eduskunnassa täysistunnossa pidetystä puheenvuorosta.

Koponen osallistui eduskunnassa Mäenpään syytelupaa koskevaan äänestykseen vuonna 2020 äänestämällä lupaa vastaan. Äänestyksessä syytelupa kaatui. Tapaukseen viitaten Koponen sanoo yhä tarkoittaneensa viestillään pelkästään vieraslaji lupiineja.

Koponen on kertomansa mukaan alkanut kiinnittää lupiineihin huomiota omalla asuinseudullaan sen jälkeen, kun julkisuudessa on käsitelty lajin poistamiseen kannustavaa sovellusta. Hän asuu Kanta-Hämeessä runsaan parintuhannen asukkaan Ypäjällä.

– Kirjoitin itse kasveista, en mistään muusta, hän sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat