Mainos

Vieläkö kesätyö haussa? Monet yritykset aloittaneet vasta työntekijähaun

Kesätöitä kannattaa vielä hakea, kertovat työ- ja elinkeinotoimistot sekä työnantajat.

Osa yrityksistä on jo valinnut kesätyöntekijänsä, mutta monilla on haku yhä meneillään. Viimeiset paikat täytetään kesän puolella.

– Ehdottomasti vielä ehtii, pitää ja kannattaa hakea kesätöitä, sanoo työnvälitysasiantuntija Tove Aro Varsinais-Suomen TE-toimistosta.

Etenkin matkailu- ja ravintola-aloille sekä erilaisiin myyntitehtäviin kesätyöntekijöitä yhä etsitään. Postin kesätyöpaikoista osa on vasta hiljattain pantu hakuun. Myös siivous-, rakennus- ja vartiointialoilla kesätyöpaikkoja on avoimina.

– Arvioisin, että tällä hetkellä kesätyöpaikkoja on avoinna enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Lähempänä kesää tyypillisesti etsitään vielä marjanpoimijoita ja -myyjiä, sanoo Satu Hovisalmi, työnantaja- ja yrityspalveluiden asiantuntija Keski-Suomen TE-toimistosta.

Alaikäisyys ei ole este

Posti on monelle nuorelle ensimmäinen kesätyöpaikka, kertoo rekrytointipäällikkö Ville Hakala.

– Suurin määrä kesätyöpaikkoja tulee päiväjakeluun. Lajittelu- ja jakelutehtävissä hyvä lähtökohta on reipas asenne ja valmius fyysiseen työhön, kertoo Hakala.

Postissa kesäksi palkattavan tulee olla 18 vuotta täyttänyt. Sen sijaan esimerkiksi ravintola-alalla nuoremmillakin on mahdollisuuksia.

– Kahvilaan tai lounasravintolaan voidaan palkata nuorempiakin. Sellaisissa paikoissa, joissa on anniskelua, ikäraja on pääsääntöisesti 18 vuotta, kertoo työmarkkinajohtaja Eero Lindström työnantajajärjestö Matkailu- ja Ravintolapalveluista.

Lindström arvioi, että hotelli- ja ravintola-alan yritykset palkkaavat tänä vuonna noin 4000–5000 kesätyöntekijää.

Ulkomaillekin voi yrittää

Työ- ja elinkeinotoimistot järjestävät perinteisesti kesätyötapahtumia, joilla nuoria ja työnantajia saatetaan yhteen. Osaan niistä pääsee mukaan vielä toukokuussa.

– Viime vuonna Nuorille Töitä -tapahtuma oli Tampereella kesäkuun alussa, ja silloinkin rekrytoitiin, kertoo palveluesimies Kristel Stenman-Huuskonen Pirkanmaan TE-toimistosta.

Stenman-Huuskonen rohkaisee nuoria hakemaan töitä myös ulkomailta, esimerkiksi Eures-portaalin kautta. Hotelli- ja ravintola-alalle ja palvelualoille palkataan muissakin Euroopan maissa kausityöntekijöitä.

– Suomalaisilla nuorilla on yleensä vahva kielitaito. Sellaisissa sesonkityöpaikoissa, joissa on paljon esimerkiksi pohjoismaalaisia asiakkaita, heillä on hyvät mahdollisuudet. Rohkeus, hyvä käytös ja työmoraali ovat monessa paikassa tärkeämpiä kuin kokemus, sanoo Stenman-Huuskonen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.