Vielä ehdit pelastaa alppiruusut kuivumiselta – tästä tiedät saako kasvi tarpeeksi vettä

Kevät on kriittinen ajankohta alppiruusujen menestymiselle.

Kun aurinko paistaa lämpimästi, alppiruusun ikivihreät lehdet alkavat haihduttaa vettä. Jos maa on vielä jäässä, kasvi ei saa uutta vettä tilalle.

Tämän seurauksena kasvi saattaa kuivua ja ruskettua. Usein kuvitellaan, että ikivihreät kasvit ruskettuvat pakkasen seurauksena, mutta todellinen syy onkin kevätaurinko. Nyt on se hetki, kun voi vielä pelastaa alppiruusut.

Lehtien asento paljastaa veden tarpeen

− Alppiruusujen juuristoalue kastellaan reilusti lämpimällä vedellä. Kastelu sulattaa maan ja kasvit alkavat juurillaan saada vettä lehdistöstä haituvan veden tilalle, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula

– Vedenpuutteesta kärsivät alppiruusut roikottavat lehtiään haihdunnan vähentämiseksi. Kun lehdet nousevat normaaliin asentoon, tietää, että kasvi saa juurillaan riittävästi vettä.

Erilaiset katteet helpottavat kasvien hoitoa, kun kitkentä- ja kastelutarve vähenee. Toisaalta keväällä katteet hidastavat maan sulamista. Katetuilla alueilla lämpimällä vedellä kastelusta on erityisen suuri hyöty.

Mykorritsaa sisältävää lannoitetta

Samalla, kun alppiruusut, ja muutkin ikivihreät kasvit keväällä kastellaan, ne kannattaa myös lannoittaa. Kasteluvesi vie lannoitteen ravinteet kasvin juuristoalueelle ja lämmitetyssä maassa kasvin juuret ovat heti valmiit käyttämään ravinteita.

− Uusille istutusalueille kannattaa valita sellainen lannoite, jossa on mukana mykorritsoja. Mykorritsa eli sienijuuri on kasvin juuren ja sienen muodostama molemmille hyödyllinen symbioosi. Sieni saa kasvilta yhteyttämistuotteita ja kasvi puolestaan sieneltä vettä ja ravinteita.

Luonnonkasveilla mykorritsoja on valmiina niillä paikoilla, joilla kasvit luontaisesti kasvavat. Kun puutarhaan istutetaan uusi kasvi, voi mennä vuosia ennen kuin se löytää sopivan sienen kaverikseen.

Puutarhakasvit pääsevät nopeasti kasvunalkuun ilman kitumista ja juromista, kun ne saavat joko istutuksen yhteydessä tai pian sen jälkeen mykorritsan kaverikseen.

Lähde: Biolan

Lue myös:

    Uusimmat