Video: Miksi moni iso talousrikosjuttu kaatuu oikeudessa?

Monet isot talousrikosjutut ovat viime vuosina kaatuneet eri oikeusasteissa. Miksi? Asiantuntijat pohtivat syitä videolla jutun alla.

Rikostoimituksen analyysi: Kaatuneet massiiviset talousrikosoikeudenkäynnit 7:11

Ylläolevaan grafiikkaan on koottu sellaisia viime vuosien isoja talousrikosjuttuja, joissa syytteet on hylätty. Osa on edelleen oikeuslaitoksessa kesken, mutta suurin osa päättynyt.

Tilastojen mukaan talousrikosjuttujen syytteet menevät läpi noin 75 prosentissa, mutta kaatuneiden listalla on monia nimenomaan isoja juttuja.

Näitä kaatuneita juttuja yhdistää se, että tutkinta ja oikeuskäsittely ovat kestäneet vuosikausia. Veronmaksajille ne ovat tulleet kalliiksi, koska valtio on maksanut miljoonia euroja syyttömien oikeudenkäyntikuluja.

Moni syytetty on myös kärsinyt pitkistä prosesseista.

Miksi?

- Perussyy liittyy siihen, että jutut ovat monimutkaisia ja monimutkaistumassa. Aina kun liikutaan monitulkintaisilla vesillä niin syytteiden hylkäämisprosentti kasvaa, sanoo valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen.

Keskusrikospoliisin talousrikostutkintaa johtava rikostarkastaja Markku Ranta-aho sanoo, ettei poliisissa ole analysoitu syytä.

- Jokainen juttu on pikkuisen erilainen. Osassa jutuissa kokonaisuus on vaikeammin näytettävissä.

Lukuisia talousrikoksista syytettyjä puolustanut asianajaja Kai Kotiranta näkee asian yksinkertaisemmin.

- Vastaajat ovat olleet syyttömiä. Ei ole tapahtunut mitään rikosta.

Valtakunnansyyttäjä Nissinen arvelee, että tuomioistuimissa talousrikosten tuomitsemiskynnys on noussut.

Asianajaja Kotiranta taas toteaa, että poliisitutkinnasta puuttuu vaativammissa jutuissa punainen lanka, mikä johtaa juttujen paisumiseen.

Lyhyempi uutisjuttu (2:30) aiheesta.

Pitkät kestot ongelmana ratkaistessa talousrikoksia 2:55

Lue myös:

    Uusimmat