Syyttäjä: Poliisi kaasutti ja löi nyrkillä vatsaan rautoihin pantua 16-vuotiasta uutenavuotena Helsingissä – MTV:n tietojen mukaan mies työskentelee nyt lastensuojelulaitoksessa

Poliisi kaasutti ja löi raudoitettua 16-vuotiasta poikaa – video paljastaa pysäyttävän väkivallanteon 6:40
Poliisi kaasutti ja löi raudoitettua 16-vuotiasta – video paljastaa pysäyttävän väkivallanteon

Syyttäjän mukaan poliisimies kaasutti raudoitetun 16-vuotiaan Helsingissä vuosi sitten uudenvuodenaattona. Kun poika nostettiin pystyyn, syyttäjän mukaan poliisimies löi poikaa nyrkillä keskivartaloon.

Tilanteesta on kaksi valvontavideotallennetta, jotka Helsingin käräjäoikeus katsoi salissa. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä käräjätalolla.

Toiselta videolta näkyy selvästi, miten poliisi kaasuttaa maassa makaavaa poikaa kaksi kertaa. Poika on täysin rauhallinen ja paikoillaan, kunnes poliisi kaasuttaa häntä kasvoihin. Vasta tällöin poika alkaa rimpuilla, ja tällöin poliisi kaasuttaa poikaa uudestaan kasvoihin.

Kun kaksi muuta poliisia pitelee edelleen raudoissa olevaa poikaa pystyssä, poika seisoo heidän välissään edelleen rauhallisena ja kädet selän takana käsiraudoissa. Videolta näkyy, miten pojan kiinniottanut poliisimies tulee poja eteen ja lyö tätä äkisti nyrkillä vatsaan.

MTV Uutisten tietojen mukaan 44-vuotias syytetty työskentelee nykyisin lastensuojelulaitoksessa. MTV Uutisten tietojen mukaan mies ei enää toimi poliisina, sillä poliisilaitoksen hyllytettyä hänet tapahtumien johdosta, mies irtisanoi itsensä.

Poika ei ampunut ihmisiä kohden

Epäillyt rikokset tapahtuivat uudenvuodenaattona 2021 Helsingin keskustassa, kun poliisipartio epäili teini-ikäisen pojan ampuvan ilotuliteraketteja yleisön joukkoon. Helsingin käräjäoikeudessa katsotulta kolmannelta valvontakameratallenteelta näkyy, ettei ampuja ollut poika vaan hänen kaverinsa.

Poika oli liikkeellä kahden kaverinsa kanssa, kun yksi pojista ampui rakentin Sofiankadulta Kauppatorille päin maata pitkin. Tämän jälkeen 16-vuotias poika otti omasta repustaan raketin ja ampui sen taivasta kohden.

Kun poliisit huomasivat tilanteen, pojat lähtivät juoksemaan karkuun ja poliisit lähtivät poikien perään. Jostakin syystä yksi poliisimies tarrasi 16-vuotiaaseen ja kaatoi hänet maahan.

Poliisin mukaan poika pani häntä kiinniottaneelle vanhemmalle konstaapelille lujasti hanttiin, josta syystä poliisimies pani nuoren nippuun ja raudoitti hänet. 

Videolla ei näy juurikaan rimpuilua

Videon perusteella poika ei pannut poliisille paljoakaan vastaan. Poika kertoi oikeudessa, että soitti suutaan poliisille, koska hänen kätensä oli jäänyt huonosti kiinnioton yhteydessä.

– Sitten hän sanoi minulle, että opettaa minulle käytöstapoja ja sumutti kaasua kasvoilleni, poika kuvaili.

Poliisimiehen mukaan hän käytti kaasua, koska maahan laitettu poika sylki häntä kasvoille. 

– Sylkevän ihmisen taltuttamiseen on aika vähän keinoja, mies sanoi oikeudessa.

Videolla ei näy minkäänlaista sylkemistä ennen kaasuttamista ja pojan kasvot näyttivät olleen poispäin poliisimiehestä. Poika kertoi oikeudessa, että kaasutuksen jälkeen hänen nenänsä ja suunsa alkoi vuotaa voimakkaasti ja hän yritti päästä eroon limasta ja pahasta mausta sylkemällä suutaan tyhjäksi.

– En sylkenyt poliisia kohti.

Syyttäjä muistutti, että poliisilta kesti suhteellisen pitkä aika huuhtoa vedellä alaikäisen pojan silmiä. Poika kertoi oikeudessa, että hän sai vettä silmien huuhtelua varten poliisiautossa noin kymmenen minuutin kuluttua kaasuttamisesta.

Myös pojalle vaaditaan rangaistusta

Syyttäjä vaatii pojalle rangaistusta varomattomasta käsittelystä. Helsingin keskustassa ilotulitteet ovat kiellettyjä ja poika räjäytti syyttäjän mukaan yhden raketin lähellä ihmisiä.

Lisäksi syyttäjä vaatii pojalle rangaistusta virkamiehen vastustamisesta. Syyttäjän mukaan poika rimpuili ja uhkaili poliisia.

Poika kiisti oikeudessa kaiken uhkailun, mutta myönsi soittaneensa suutaan. Valvontatallenteilla ei ole ääntä, joten niistä ei apuja löydy tilanteen todentamiseksi.

Rikoksista syytetty mies kiistää syytteet. Sinänsä tapahtumien kulun hän myöntää. Hänen mukaansa keskivartaloon osunut lyönti ei ollut lyönti, vaan nopea tarttuminen pojan vaatteisiin.

Myös poika kiistää rikokset eli rimpuilun ja uhkailun.

Poika vaatii poliisilta 1500 euroa kärsimyskorvauksia. 

Syyttäjän mukaan poliisimies oli liikenteessä normaalia isommalla partiolla, jossa poliisimiehen kanssa toimi nuoria kollegoita. 

MTV Uutisten tietojen mukaan paikalla ollut poliisiharjoittelija teki ilmoituksen kollegastaan esimiehelleen.

Juttua päivitetty 28. maaliskuuta kello 11.08 ja lisätty tietoja loikeudenkäynnin etenemisestä.

Lue myös:

    Uusimmat