Video: Soini piikitteli ulko- ja puolustuspoliittisia valiokuntia: "Ei voinut tulla yllätyksenä"

Soini: Jos asiat tuntee, niin ei tule yllätyksenä 0:34

Ulkoministeri Timo Soini piikitteli Suomen ulko- ja puolustuspoliittisten valiokuntien jäseniä Varsovassa asioiden heikosta seuraamisesta.

Varsovassa on tarkoitus allekirjoittaa Suomen ja Britannian välinen puolustusyhteistyösopimus. Eduskunnan keskeisten valiokuntien johtajat ovat närkästyneet siitä, että niitä ei ole asiasta edes informoitu vaan ne ovat kuulleet asiasta mediasta. Soinin mukaan valiokuntien olisi pitänyt tietää asiasta muutenkin "jos tuntevat asioita".

Kari: Mitään ei ole opittu

Yksi tiedonsaannin kritisoijista on ollut eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) Hänen mukaanssa Britannia-sopimus ei ole ollut eduskunnan tiedossa.

– Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on haastattelussa kertonut Suomen ja Britannian solmivan lähiviikkoina uuden puolustusyhteistyötä koskevan sopimuksen. Asia ei ole ollut ulkoasiainvaliokunnan eikä puolustusvaliokunnan käsittelyssä, vaan valiokunnan jäsenet joutuivat jälleen kerran lukemaan asiasta lehdistä, Kari moittii.

Karin mukaan mitään ei ole otettu opiksi viime keväästä, kun eduskunta kuuli Yhdysvaltojen tulevista lentosotaharjoituksista Suomessa Ylen uutisista.  

-Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa aivan keskeisten asiakirjojen tai sotaharjoituksien valmistelussa ei kerta kaikkiaan voida toimia niin, että asiat tulevat kansanedustajien tietoon vasta aivan viime hetkellä. 

Kaikkonen: Asianmukaista olisi informoida

Samansuuntaisesti sopimusta kommentoi myös ulkopoliittisen valiokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.).

– Tämä ei ollut meidän valiokunnassa mitenkään käsittelyssä. Tietysti asianmukaista olisi olut että olisi informoitu sekä ulko- että puolustusvaliokuntaa, mutta näin nämä joskus valitettavasti menee, Kaikkonen totesi.

Siitä on saatu tietoa sen jälkeen kun se oli mediassa esillä.

Kaikkonen myönsi ettei puolustusvaliokuntakaan ollut saanut asiasta tietoa.

– Aihe kyllä kiinnostaa varmasti molempia valiokuntia, aihe varmasti tullaan käsittelemään molemissa valiokunnissa. 

Soini: Ei voinut tulla yllätyksenä

Soini vastasi MTV:lle asiaa käsittelevään kysymykseen Varsovassa. Hänen mukaansa valiokuntien olisi pitänyt tietää asia itse, jos ovat asioista perillä.

Ulkoministeri Soini, Miksi asia tuli näin myöhään ulko- ja turvallisuupoliittisten valiokuntien tietoon?

– No kyllä jos asioita tuntee, niin ei se ole voinut täytenä yllätyksenä tulla.

Muun muassa (ulkopoliittisen valiokunnan puheenjohtaja) Antti Kaikkonen on sanonut näin?

– Sanoin, että jos asioita tuntee niin ei voi tulla täytenä yllätyksenä.

Lue myös:

    Uusimmat