Mainos

Myös Salolainen suomii puolustusministeri Niinistöä: "Monesti on huomautettu"

Myös ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) kritisoi puolustusministeri Jussi Niinistöä (ps.) huonosta tiedonkulusta. Aiemmin vastaavaa kritiikkiä on antanut valiokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.).

Puolustusministeri Niinistö ei informoinut valiokuntaa etukäteen Suomen ja Britannian puolustukseen liittyvästä yhteistyöasiakirjasta, joka allekirjoitettiin eilen.

Salolainen sanoo, että valiokunta on joutunut lukuisia kertoja huomauttamaan puolustusministeriä siitä, että hän ei informoi valiokuntaa perustuslain edellyttämällä tavalla.

Kuuluisin tapaus on Salolaisen mukaan tieto ulkoministeriöön kohdistuneesta vakoilusta, josta valiokunta kuuli MTV:stä.

– Tämä Britannia-sopimus on viimeisin tapaus pitkässä jatkumossa. Jos Suomi tekee puolustusta koskevia sopimuksia ulkovaltojen kanssa, on se niin tärkeää, että meille kuuluu siitä tieto. Tulossa on samankaltainen sopimus Yhdysvaltojen kanssa. Vaadimme, että saamme asioista kaiken tiedon, Salolainen sanoi STT:lle.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen toisti tänään ihmettelevänsä, miksi Niinistö ei informoinut valiokuntaa Britannia-sopimuksesta. Kaikkonen sanoi sunnuntaina blogissaan, että kahdenväliset sopimukset kiinnostavat aina valiokuntaa ja Britannian merkitystä lisäävät sen mittava sotilasvoima ja ajankohtainen brexit-kysymys.

Ministeri Niinistö perusteli kertomatta jättämistään lauantaina sillä, että asiakirja ei ole ulkopoliittisesti erityisen merkittävä.

Kaikkosen mielestä ulkoasiainvaliokunnalla on oikeus itse arvioida, mistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevista asioista se on kiinnostunut. Hänen mukaansa valiokunta oli juuri juhannuksen alla pyytänyt – ja saanut – puolustusministeriltä tietoa Ruotsin ja Yhdysvaltain samansukuisesta yhteistyöasiakirjasta.

– Mielestäni tämä olisi ollut kyllä kovin luonteva tilaisuus kertoa, että itse asiassa Suomi on juuri allekirjoittamassa puolustuksen yhteistyöasiakirjan EU:n merkittävimmän sotilasvoiman Britannian kanssa.

Hän muistuttaa myös perustuslain velvoittavan valtioneuvostoa informoimaan eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevista asioista.

Puolustusministeri Niinistö ja Britannian puolustusministeri allekirjoittivat asiakirjan lauantaina Nato-huippukokouksessa Varsovassa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.