Video: Pepper-robotti puhuu Suomea, kättelee ja tanssii – pieni dialogikin onnistuu

Pepper-robotti puhuu suomea, kättelee ja tanssii 2:02

Pepper-robotissa on sisällä VTT:n teknologiaa, vaikkakin robotti on muutoin kehitetty Japanissa. Pituutta Pepperillä on vain 120 senttimetriä, jotta se olisi helposti lähestyttävä. Se reagoi katsekontaktiin, osaa kätellä ja tanssia. Pieni dialogikin on jo mahdollinen.

MTV Uutiset jutteli Pepperin kanssa, mikä oli hieman hämmentävää. Pepper osoittautui todella kohteliaaksi ja ystävälliseksi. Ylävitoseen piti laittaa kunnolla voimaa, sillä Pepper huomautti heikon läpsäyksen jälkeen, että "et kai jätä minun kättäni tähän ylös!"

MTV Uutiset pyysi tutkijaa opettamaan Pepperille suomen kieltä, joka luonnistui yllättävän hyvin jo muutaman minuutin päästä.

– Pepper on tehty sosiaaliseksi robotiksi, jonka sisällä on 3D-kamera, ultraääni, laser ja infrapuna. Näiden avulla se pyrkii havainnoimaan ympäristöä. Sen tarkoitus on oppia järkevää dialogia ihmisen kanssa, ei nostaa esimerkiksi ihmistä maasta, kertoo tutkija Petri Tikka VTT:stä.

Pepper pyrkii löytämään katseen ja sen silmissä palaa sininen valo, kun se kuuntelee. Robotilla on vaikeuksia, jos ihminen seisoo liian lähellä tai sen edessä on useita ihmisiä.

– Nyt Pepperia opetetaan kuuntelemaan useampaa ihmistä kerrallaan. Pepper puhuu englantia, saksaa, espanjaa ja japania, mutta sillä on olemassa myös Suomen kielen paketti, sanoo Tikka.

Suomalaisia tekoälysovelluksia jo kuluttajien saatavilla 1:35

Sosiaaliset robotit arkeen

Sosiaalisten palvelurobottien kokeilut ovat siirtymässä kehityslaboratorioista osaksi kuluttajien arkiympäristöä, jossa robotit alkavat tarjota erilaisia ihmisiä hyödyttäviä ja viihdyttäviä palveluja.

Sosiaalinen robotti voidaan helposti ohjelmoida antamaan tietoja ja opastusta, mutta vielä tarvitaan lisää käytännön tietoa robotin ja ihmisen vuorovaikutuksesta, toteaa VTT:n projektipäällikkö Marketta Niemelä.

VTT ja kauppakeskus Ideapark Lempäälä ovat Suomesta mukana EU-rahotteisessa MuMMER (MultiModal Mall Entertainment Robot) -tutkimushankkeessa, joka alkoi maaliskuussa ja kestää neljä vuotta.

Hankkeessa kehitetään robotin kykyä tulkita tilanteita ja valita tilanteeseen sopiva toiminto sekä parannetaan sen kykyä liikkua ihmisjoukossa. Mukana on yliopisto-, tutkimus- ja yritysosapuolia Skotlannista, Ranskasta, Sveitsistä ja Suomesta.

Pepper reagoi katsekontaktiin ja tervehdykseen. Kehitettäviä ominaisuuksia ovat esimerkiksi, että se tunnistaa kenen asiakkaan luokse se voi mennä, miten aloittaa ja jatkaa vuorovaikutusta sekä mitä asiakas haluaa, niin että se osaa tarjota oikeaa palvelua.

Lue myös:

    Uusimmat