Perussuomalaiset leikkaisi kehitysavusta, KD tyrmää: "Varsin kyseenalaista" – katso, kuinka nuoret tulistuivat talouskeskustelusta

11:40
Katso, kuinka nuorten poliitikkojen keskustelu Suomen taloudesta tulistui!

MTV Uutisten Huomenta Suomessa keskustelu kävi kiivaana, kun Perussuomalaisten, Kristillisdemokraattien ja Vasemmiston nuorisojärjestöjen puheenjohtajat keskustelivat Suomen taloudesta.

Vaalikevät on tuloillaan, ja keskustelu Suomen taloudesta käy kiivaana. Erityisesti gallup-kyselyitä johtava kokoomus on peräänkuuluttanut leikkauksia ja julkisen talouden tasapainottamista.

– Menoleikkaukset ovat ihan keskeinen keino pysäyttää Suomen velkaantuminen, myötäilee Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Joakim Vigelius.

Muiksi keinoiksi Vigelius nimeää muun muassa leikkaamisen kehitysavusta, Ylestä ja hallinnosta.

Verohelpotukset ratkaisu vai ongelma?

Myös Kristillisdemokraattien nimeää Suomen velkaantumisen ongelmaksi.

– Pitää tarkastella menoja ja niistä pitää pystyä karsimaan, mutta on myös lisättävä talouskasvua, sanoo Kristillisdemokraattien pääsihteeri Tommi Terä.

Terän mukaan Kristillisdemokraatit ajavat veropolitiikkaa, jossa työllä ansaittua rahaa saa käyttää enemmän.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Pinja Vuorinen taas on eri linjoilla.

– Kyllä yhteiset talkoot tarkoittavat nimenomaan yhteisiä talkoita. Tällä hetkellä meillä menee aivan järjettömästi verohelpotuksiin.

Keinoiksi tasapainottaa taloutta Vuorinen nostaa esille muun muassa listaamattomien osakeyhtiöiden verottamisen sekä miljonääriveron. Leikkauskohteeksi valikoituisi ympäristölle haitalliset yritystuet.

Kehitysavusta leikkaaminen hiillosti keskustelua – "Marginaalinen osuus Suomen taloudessa"

Keskustelu tulistui, kun kysymykseksi nousi maahanmuutto ja kehitysapu. 

– Perussuomalaiset pitää huolta siitä, että suomalaisilta ei leikata, Vigelius toteaa.

– Sanotte, ettette ota välttämättömistä menoista, mutta hallinnosta leikataan läpi kaiken. Mukaan lukien sosiaali- ja terveysala. Siellä taisi olla Puolustusvoimatkin leikkauslistalla, Vuorinen huomattaa.

– Emme leikkaa Puolustusvoimista emmekä sote-menoista, Vigelius taas toteaa.

"Kehitysyhteistyötä tulee tehdä silloin, kun talous on ylijäämäistä"

Kristillisdemokraatit tyrmää ajatuksen kehitysavusta leikkaamisesta.

– Tässä hetkessä se olisi varsin kyseenalasta. Kehitysapu on tapa ratkaista globaaleja haasteita ja ongelmia yhdessä. Se on myös ulkopoliittinen areena Suomelle vaikuttaa asioihin. On ihan turha luulla, etteikö sitä huomattaisi, jos Suomi ei siellä olisi, Terä toteaa.

Vigeliuksen mukaan Suomi on viimeiset viisitoista vuotta velkaantunut ja käyttänyt samaan aikaan 16 miljardia kehitysapuun.

Vuorisen mielestä tämä on marginaalinen luku Suomen taloudessa.

– Samanaikaisti kuitenkin puhutte, että ihmisiä tulisi auttaa heidän kotimaissaan eikä tuoda heitä Suomeen. Miten te auttaisitte, jos ei kehitysavulla? Vuorinen kuittaa.

– Kyllä tuo on hyvä periaate, mutta kehitysyhteistyötä tulee tehdä silloin, kun talous on ylijäämäistä, Vigelius napauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja