Puoluejohtajat yksimielisiä leikkaustarpeista mutta erimielisiä kohteesta – "Näinä talouden aikoina aika kova paukku"

3:19
Valtiovarainministeriön virkamiehet uskovat Suomen pystyvän koviin säästötavoitteisiin.

Kaikki Keskuskauppakamarin perjantaina järjestämään vaalitenttiin osallistuneet neljä puoluejohtajaa olivat yhtä mieltä siitä, että tulevalla vaalikaudella tarvitaan menoleikkauksia. Eri linjoilla oltiin kuitenkin leikkaustarpeen suuruudesta.

Keskustelun yllä leijui valtiovarainministeriön (VM) torstaina julkaistu virkamiespuheenvuoro, jossa linjattiin, että ensi vaalikaudella julkista taloutta tulisi sopeuttaa kuudella miljardilla eurolla sekä menoleikkausten että veronkorotusten kautta. Seuraavalla vaalikaudella sopeutustarvetta olisi vielä kolme miljardia euroa.

Puoluejohtajia pyydettiin kirjoittamaan paperille, kuinka paljon he esittävät menoleikkauksia tulevalle vaalikaudelle. Eniten halusi leikata perussuomalaisten Riikka Purra, jonka leikkaushaarukka olisi 2,5–3,5 miljardia tai tarvittaessa jopa 4 miljardia euroa.

– Tämä on etenkin kiinni siitä, minkälaisilla toimilla näihin pääsee. On aivan eri asia tehdä sellaisia toimia, joita perussuomalaiset kannattaa, kuin vaikkapa leikata suoraan sosiaaliturvasta, Purra sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo leikkaisi 2–3 miljardia, keskustan Annika Saarikko 3 miljardia ja vasemmistoliiton Li Andersson puoli miljardia euroa.

Anderssonin leikkauslistalla olisi lähinnä yritystukia. Muilla puolueilla olisi monia yhteisiä säästökohteita, kuten ansiosidonnainen työttömyysturva, asumistukijärjestelmä sekä hallinnon tehostaminen. Vain vasemmistoliitto jättäisi koskematta ansiosidonnaiseen.

Kuudesta suurimmasta puolueesta pääministeripuolue SDP:llä ja vihreillä ei ollut edustajaa vaalitentissä.

Vain kokoomus mittavan veroalen puolella

VM:n esittämä sopeutustarve vaatisi myös lisää verotuloja. Tätä taustaa vasten kokoomuksen esittämä mittava työn verotuksen kevennys sai tentissä kritiikkiä.

Keskusta aikoo ehdottaa ansiotuloveroon pientä kohdennettua kevennystä, mutta miljardisummaa ei ole tulossa.

– Minusta on näinä talouden aikoina aika kova paukku luvata miljardien veroale, Saarikko sanoi.

Samoilla linjoilla oli Purra.

– Nämä VM:n madonluvut, mielestäni nyt ei ole vastuullista esittää merkittäviä veronalennuksia. Meidän pitää ensin lähteä purkamaan niitä menoja.

Myös Andersson totesi, että on epäloogista olla yhtä aikaa huolissaan alijäämästä ja samalla vaatia mittavia veronalennuksia.

Orpo lupasi kokoomuksen pitävän huolta veropohjasta.

– Meillä on vaihtoehtobudjetissa lähes miljardilla kohteita, joissa voidaan kiristää työlle ja kasvulle vähemmän haitallisia veroja. Meille tämä on rakenteellinen asia.

Keskustelussa työvoimapulasta Orpo ja Saarikko puolestaan korostivat työperäisen maahanmuuton merkitystä. Molemmat luopuisivat työvoiman saatavuusharkinnasta, jota taas Purra vastustaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja