Video näyttää jopa päiväkausien jonot: Näin kriisitalveen varaudutaan Puolassa – kivihiilen kulutus kasvanut myös Suomessa

2:04
Katso video: Kivihiiltä jonotetaan jopa päiväkausia Puolassa:

Varautuminen ensi talveen näkyy eri maissa eri tavoin. Myös Suomessa kivihiilen kulutus on kasvanut.

Esimerkiksi Puolassa ihmiset jonottavat kivihiilikaivosten porteilla päiväkausia saadakseen hiiltä ensi talvea varten.

Kaivokset myyvät rusko- ja kivihiiltä yksityisille ihmisille vain omaa käyttöä varten, ei edelleen myytäväksi. Lähes neljä miljoonaa taloa Puolassa lämmitetään yhä kivihiilellä. 

Siitä huolimatta, että Puola on Euroopan suurin kivihiilituottaja, suurin osa kotitalouksista on ostanut pakotteiden määräämiseen saakka venäläistä kivihiiltä. Se oli halvempaa ja pakattuna valmiiksi pienkuluttajien tarpeisiin.

Nyt venäläistä kivihiiltä ei enää saa ja jonot puolalaisten kaivosten porteilla kasvavat. MTV:n haastattelema eläkeläinen Artur oli viikonloppuun mennessä jonottanut jo kolme päivää saadakseen hiiltä niin itselleen kuin sukulaisilleen.

Kulutus kasvaa myös Suomessa 

Myös Suomessa kivihiilen kulutus on kasvanut.

Kivihiilen kulutuksen kasvu jatkui kuluvan vuoden ensimmäisellä puolikkaalla, kertoo Tilastokeskus. Kivihiiltä käytettiin tammi-kesäkuussa sähkön ja lämmön tuotannon ja teollisuuden polttoaineena yhteensä 1 039 tuhatta tonnia, mikä on 12 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Kulutus kasvoi etenkin vuoden toisella neljänneksellä, jolloin kivihiiltä poltettiin 25 prosenttia edellisvuotista enemmän.

Katso yllä olevalta videolta puolalaisten tunnelmia hiilijonosta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja