VIDEO: Näin lapsuuden traumat vaikuttavat aikuisuuteen

Onko vanhempiaan pakko kunnioittaa? 17:11

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleen psykoterapeutti Katriina Järvisen mukaan lapsuudessaan traumatisoituneet syyllistävät itseään vielä pitkälle aikuisuuteen. 

Psykoterapeutti Katriina Järvinen kertoo aikuisena vanhempiensa vallan ja lapsuuden traumojen alta ponnistavien ihmisten usein puolustelevan vanhempiaan. 

– Erittäin usein nämä alkavat mollata itseään, ja sanovat, että "no lapsuudessa oli kaikenlaista, isä oli alkoholisti, äiti oli hirveän väsynyt ja marttyyri, mutta en halua mitenkään vanhempiani syyttää", Järvinen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä.

Järvisen mielestä omia vanhempiaan, vastuullisia, voisi kuitenkin myös syyttää.

– Ihminen on oppinut aina etsimään vikaa itsestään, ja epäilee viimeiseen asti, että entä jos minä kuitenkin olen väärässä. Näissä perheissä usein on syydetty kaikki vastuu lapsen niskoille. 

– Vielä viisikymppisen elämässä se näkyy sellaisena, ettei uskalleta luottaa omiin tunteisiin ja kokemuksiin.

Järvisen mukaan syyllisyyden ja häpeän tunteet vaikuttavat psyyken kehitykseen siten, että ne estävät kasvamasta ja oikenemasta ihmiseksi, joksi on tarkoitettu.

– Kodin pitäisi olla sellainen paikka, mistä saa voimaa ponnistaa elämään sellaista elämää, millaiseksi on syntynyt tänne elämään, aikuisten lasten ja vanhempien suhteista Kaikella kunnioituksella -teoksen kirjoittanut Järvinen sanoo.

Kuinka vanhemmat usein reagoivat aikuisen lapsen yrityksiin selvittää asioita? Mitä mieltä Järvinen on siitä, pitääkö vanhemmilleen antaa anteeksi? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat