Mainos

Video: Näin huumekoiran kuono löytää kätköt – Palkaksi viranomaisen parhaalle ystävälle riittää namu tai leikki pallolla

Koiran kuono on hajuaistiltaan monin kerroin ihmisnenää tarkempi, ja sen takia koiraa käytetäänkin monenlaiseen hajunvaraiseen etsintään. Myös vankiloissa karvakuonojen taidot tulevat käyttöön, sillä huumeita käytetään tarkasta valvonnasta huolimatta myös suljetuissa rangaistuslaitoksissa.

– Vankilassa löydetyt määrät ovat hyvin pieniä. Mutta pienetkin ainemäärät saattavat vaikeuttaa osastolla olemista, ja osaston rauhallisuutta. Mitä vähemmän, sitä helpompi siellä on olla, toteaa vanginvartija Vesa Laakso.

Vanginvartija Jorma Tuomiranta kertoo, että vaikka viranomaiskoiralla ja vangilla voi olla ristiriitaiset tavoitteet, kyllä koira on asiakaskunnankin mieleen.

– Pääsääntöisesti koira otetaan hyvin vastaan, hän toteaa.

Huomenta Suomessa esitetyssä harjoituksessa huumekoirat Rane ja Tuisku etsivät Akateemiseen kirjakauppaan kätkettyjä hajujälkiä, merkiten löydetyt tuoksunlähteet tuijottamalla tai rapsuttamalla. Ammattimaisinkin nenä tarvitsee kuitenkin ohjausta, eikä korkeimpiin kohtiin kuono edes yllä, jos ihminen ei ole koiraa nostamassa. Yhteistyötä siis vaaditaan.

Suomen ehkä tunnetuin huumekoira on Tullissa palvellut Dani, joka palkittiin vielä eläköitymisen jälkeen tekemästään huumeiden vastaisesta työstä.

2:16

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.