Mainos

Ken on etevistä etevin huumekoira? Myös ohjaajalta vaaditaan valppautta

Huumekoirien välisissä kilpailuissa koiran valppauden lisäksi ratkaisevaa on ohjaajan kyky pitää pää kylmänä.

Käynnissä olevissa virkahuumekoirien suomenmestaruuskisoissa on jo nähty tilanteita, että kätkö on mennyt koirakolta ohi, kun ohjaaja ei ole huomannut koiran löytöä, kertovat kisajohtaja Marko Kiiski ja kätkövastaava Juha Papinaho Tullista.

Kotkassa pidettävään kilpailuun osallistuu poliisin, Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen, Rikosseuraamuslaitoksen sekä Tullin edustajat. Koirakot ottavat mittaa toisistaan sekä henkilökohtaisessa sarjassa että joukkuekisassa.

Kilpailu alkoi eilen tottelevaisuuskokeella ja matkalaukkuetsinnöillä. Kiiski kertoo, että ensimmäisen päivän perusteella koirat ovat olleet hyvin tasaväkisiä.

– Ihan vielä ei pysty ennustamaan, kuka voittaa. Voi käydä ihan mitä vaan, Kiiski sanoo.

Tänään koirat ovat jäljittäneet kätköjä ajoneuvoista, ja yleisö pääsi seuraamaan ajoneuvoetsintää Merikeskus Vellamon edustalla. Tänään on ohjelmassa myös piharastit. Mestari selviää huomenna iltapäivällä sen jälkeen, kun varasto- ja huoneistorastit on vielä käyty läpi.

Kilpailijoiden joukossa on niin aiemmissa kisoissa menestyneitä koiria kuin ensikertalaisia. Kiiski sanoo, että kokemus näkyy kilpailujännityksen hallinnassa.

– Tietysti silloin, kun on koiranohjaaja ja koira, jotka ovat paljon kilpailleet, on paljon helpompi lähteä kilpailutilanteeseen kuin jos on täysin kokematon koirakko.

Ideat kätköihin saatu kentältä

Kätköistä on tehty tarkoituksella erittäin vaikeita, sanoo Tullikoirakoulun kouluttajana toimiva Papinaho. Hän on vastannut kätköjen laadinnasta. Niistä useat perustuvat tosielämän tilanteisiin. Ennen kilpailua radat on testattu niin sanotulla nollakoiralla, jotta kätköt ovat todella löydettävissä.

Papinaho korostaa koiran ja ohjaajan yhteystyön merkitystä kisasuorituksessa.

– Kaikki perustuu yhteiseen tekemiseen. Ohjaajan pitää auttaa, nostella koiraa ja tukea erilaisilla tasoilla. Kätköjä voi olla ihan maanpinnasta sitten kahden metrin korkeudelle.

Kätköissä on pyritty pysymään ajan hermolla. Etsittävänä ovat yleisimmät huumausaineet, joihin lukeutuu myös muuntohuumetta.

– Olemme pyrkineet siihen, että kaikki viranomaiset ovat päässeet niillä harjoittelemaan, Kiiski kertoo. 

Poliisin huumekoirat kisasivat suomenmestaruudesta toukokuussa. Tuolloin voiton vei Itä-Uudenmaan poliisin ylikonstaapeli Heikki Latvakoski ja Oiva-koira.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.