Mainos

Video Mikkelin tragediasta: Jussi Kemppinen ikuisti räjähdyksen, joka surmasi sieppaajan ja panttivangin

1:26

Helsingin Jakomäessä sijainneen Kansallis-Osake-Pankin ryöstöstä alkoi vuonna 1986 panttivankidraama, joka kesti yhteensä 14 tuntia. Välikohtauksen viimeiset hetket tallentuivat uutiskuvaajan kameraan Mikkelin torin kupeessa 9. elokuuta noin kello 3.40. 

Freelance-kuvaaja Jussi Kemppinen muistaa hetket ennen räjähdystä elävästi. Noin 500 metrin päässä tapahtumapaikalta majaillut mies heräsi puheluun kesken unien, noin kello kolmelta aamuyöstä.

Sitä seuranneen tunnin tapahtumat ovat painuneet hänen mieleensä pysyvästi.

– Vedin kengät jalkaan ja vaatteet päälle. Olin heti paikalla, aikaa kului puhelusta ehkä noin viisi minuuttia. Tilanne oli staattinen kun saavuin. Kaapparin auto oli kiilattu osittain jalkakäytävälle poliisien toimesta. Lähelle ei saanut mennä, siellä oli hyvin tiukka sulku. Tieni tyssäsi noin 80 metrin päähän kaapparin autosta. Otin sen Maaherrankadun ja Hallituskadun välisen suojatien asemapaikakseni. Muistan paikan metrilleen, Kemppinen kertoo MTV uutisille.

Poliisi oli pysäyttänyt Helsingistä Mikkeliin kaahanneen miehen pakoauton. Ryöstäjällä oli päässään naamio ja mukanaan katkaistu haulikko sekä 10 kiloa dynamiittia.

"Se oli kuin hevosen potku"

Viranomaiset neuvottelivat kaapparin kanssa panttivankien vapauttamisesta. Noin kello 3.30 neuvottelut kiristyivät. Varttia myöhemmin kaappari uhkasi räjäyttää auton, mikäli häntä ei päästettäisi jatkamaan matkaa.

Kemppinen aisti jännityksen ilmassa.

– Olin äärimmäisen tarkkana ja valmistuin siihen, että jos kaappari lähtee liikkeelle, lähden perään. Tilanne kiristyi ihan muutamassa sekunnissa niin, että tunsin sen silmissäni ja korvissani 80 metrin päähän saakka. En kerennyt ajatella muuta, kuin että kamera käyntiin heti.

Poliisi tulitti autoa kohti konepistoolilla. Seurasi valtava räjähdys.

– Erittäin kova ja äärimmäisen lämmin paineaalto tuli päin minua. Se oli kuin hevosen potku. Se näkyy myös kameran heilahduksessa.

– Olin selin hotelli Kalevaan päin. Se oli noin kymmenen metrin päässä takanani. Kuulin, kun ikkunoita alkoi hajota selkäni takana. Ilmassa oli rautaa melko paljon. 

Ainutlaatuinen video

Kemppinen tunnusteli itseään. Onko naamassa verta? Pian hän kuitenkin totesi selvinneensä räjähdyksestä naarmuitta, kuten myös lämpimän aamuyön paikalle houkuttelemat ihmiset Mikkelin torilla.

– Siellä oli varmaan satoja ihmisiä, mutta heistäkään kukaan ei saanut rautaa kohti, eikä kukaan ilmeisesti loukkaantunut. Minusta se oli melkoinen ihme.

Kemppinen oli saanut koko räjähdyksen nauhalle. Ainoastaan MTV:n uutisissa näytetty video oli ainutlaatuinen. 

Kemppinen kertoo, että vaikka hän on kuvannut sittemmin lukuisia onnettomuuksia ja tulipaloja, mikään ei palaa mieleen yhtä elävänä kuin Mikkelin tapahtumat 30 vuoden takaa.

– Jos vähän kyyninen on, niin tässä kuoli vain kaksi ihmistä, mutta tämä on mielikuvana vahvin – vielä nytkin, 30 vuotta jälkeenpäin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.