Video: Mellakoitsijat yksin kohdannut poliisi houkuttelikin väkijoukon pois senaatin ovelta – kerää nyt ylistystä sankariteosta

Tallentui kameraan: Pamppua heiluttava poliisi joutuu kohtaamaan mielenosoittajat yksin 1:14
Tämä video kongressitalon tapahtumista nosti Goodmanin maailman tietoisuuteen. Noin 30 sekuntin kohdalta eteenpäin näkyy hetki, kun Goodman houkuttelee mellakoitsijat pois senaatin ovelta.

Viime keskiviikkona mielenosoitus muuttui mellakaksi ihmisten tunkeutuessa kongressirakennukseen Washingtonissa. Video, jossa poliisi kohtaa mellakoijat yksin käytävällä, alkoi nopeasti kiertää sosiaalisessa mediassa. Nyt kyseinen poliisi, Eugene Goodman, on tunnistettu ja hänen toimintaansa ylistetään sankarimaiseksi.

Videolla näkyy, kuinka suuri väkijoukko on päässyt sisälle kongressirakennukseen, ja yksi poliisi seisoo heidän edessään. Väkijoukko etenee poliisin kehotuksista huolimatta, ja poliisi lähtee perääntymään väkijoukon seuratessa häntä kongressitalon käytäviä pitkin.

Poliisi huitoo pampullaan ja huutaa mellakoitsijoille.

– Nyt kun katson videota senaattiin rynnänneestä väkijoukosta, siinä näkyy hetki, kun joukon etummaisena oleva mellakoitsija katsoo oikealle, mutta jatkaakin poliisin seuraamista, kirjoitti Huffington Postin toimittaja Igor Bobic Twitterissä lauantaina paikallista aikaa.

Oikealla olisi ollut ovi, josta olisi ollut välitön pääsy senaattihuoneeseen. Poliisi tönäisee mellakoitsijaa, ja provosoi häntä ja muuta väkijoukkoa jatkamaan seuraamista poispäin. Washington Postin mukaan senaatin ovi saatiin lukittua vasta minuuttia myöhemmin.

Bobickin kuvailema hetki näkyy artikkelin alussa olevalla videolla noin 30 sekunnin kohdalta eteenpäin.

Poliisi löydettiin 

Sunnuntaina kyseinen poliisi tunnistettiin Eugene Goodmaniksi, entiseksi Yhdysvaltain armeijan sotilaaksi, joka taisteli Irakissa ennen poliisin uraa. Hän on työskennellyt Yhdysvaltojen kongressitalossa vuodesta 2011.

Hän on saanut valtavan kiitosten vyöryn sankarimaisiksi kutsutuista teoista mellakan aikana. Hänen kiiteltiin pelastaneen useita ihmishenkiä.

Huffington Postin toimittaja Ryan J. Reilly sai yhteyden Goodmaniin, ja jakoi tämän lähettämän tekstiviestin hänen luvallaan.

– Tummaihoisena miehenä on ollut todella vaikea kuvailla ystäville, miksi olen ollut itkun partaalla niin monta kertaa viimeisen seitsemän kuukauden aikana, Goodman kirjoitti viitaten George Floydin kuolemaan viime vuonna.

– Tummaihoinen poliisi, joka käyttää itseään syöttinä valkoisia mellakoitsijoita vastaan, jotta voisi pelastaa muut – jotka hekin ovat suurimmaksi osaksi valkoisia. Tummaihoiset ovat joutuneet tekemään niin paljon tässä maassa, aina orjuudesta lähtien tähän päivään saakka. Ja kaikki mitä tummaihoiset haluavat, olisi saada samat mahdollisuudet ja saada samaa kohtelua kuin kaikki muutkin.

Kongressitalossa keskiviikkona tapahtuneessa mellakassa kuoli neljä mellakoitsijaa ja yksi poliisi.

Paikalle oli saapunut suuri väkijoukko Donald Trumpin kannattajia vastustamaan Joe Bidenin voiton vahvistamista. Protesti kuitenkin muuttui mellakaksi, kun väkijoukko tunkeutui väkivaltaisesti sisään kongressitaloon.

Trumpia on vaadittu demokraattien sekä joidenkin republikaanien puolelta pois virastaan tapahtumien jälkeen, koska hänen katsotaan yllyttäneen ihmisiä mellakkaan.

Katso artikkelin alusta video, joka nosti Goodmanin toiminnan kuuluisuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat