FBI tutkii: Osa kongressiin tunkeutuneista suunnitteli mahdollisesti edustajien vahingoittamista tai sieppaamista

3:08
Videolla kerrotaan, minkälaisia henkilöitä kongressiin tunkeutui.

Sanomalehti The Washington Post kertoo laajassa artikkelissaan kuinka Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi FBI tutkii, oliko osalla keskiviikkona Washingtonissa kongressiin tunketuneilla suunnitelmissa vahingoittaa tai kidnapata edustajia tai muita rakennuksessa työskennelleitä.

Yhdysvaltojen oikeusministeriön perjantaina julkaiseman tiedotteen mukaan tähän mennessä kolmetoista keskiviikon väkivaltaiseen mellakointiin osallistunutta on haastettu oikeuteen liittovaltion oikeusistuimessa. Lisäksi nelisenkymmentä pidätettyä on haastettu muissa oikeusasteissa keskiviikon tapahtumiin liittyen.

Perjantaina viranomaiset ilmoittivat Arkansas’n osavaltiosta kotoisin olevan miehen syytteistä. Kyseessä on henkilö, josta mediaan levisi kuva hänestä istumassa edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin työhuoneessa jalka työpöydälle nostettuna. Liittovaltion agentit etsivät nyt todisteita siitä oliko joillakin tunkeutujilla muutakin mielessä, kuin edellä kuvatun lainen halventava poseeraaminen.

Osalla tunkeutujista oli mukanaan aseita ja erilaisia varusteita, jotka saattavat viitata toisenlaisiin vakavampiin suunnitelmiin.

Joillakin valokuviin tallentuneilla mellakoijilla oli mukanaan nippusiteitä, joita voidaan käyttää käsirautojen kaltaisesti. Lisäksi väitetysti eräällä kongressialueella kiinniotetulla miehellä oli mukanaan pistooli.

– Emme tutki tätä suurena salaliittona. Se herättää kuitenkin kiinnostuksemme, jos joltakulta on löytynyt mukanaan nippusiteitä, nimettömänä esiintynyt viranomainen kertoi artikkelin mukaan.

Tähän hetkeen mennessä julki tulleista valokuvista ei uutisen mukaan voi päätellä, oliko nippusiteitä kantaneilla tarkoituksena ottaa panttivankeja. Tutkijat pitävät kuitenkin mahdollisena, että mellakoijien joukossa on henkilöitä, jotka ovat joskus olleet, tai työskentelevät tälläkin hetkellä poliisi- tai asevoimissa.

Aiemmin samalla viikolla järjestettyihin laajoihin presidentti Donald Trumpia kannattaviin mielenosoituksiin on tiettävästi osallistunut myös virassa olevia lainvalvojia. Jotkut heistä ovat kuitenkin kiistäneet tunkeutuneensa kongressiin, vaikka myöntävätkin osallistuneensa mielenosoituksiin yksityisinä henkilöinä.

Alustavat oikeussyytteet liittyvät laittomaan tunkeutumiseen, mutta viranomaiset ovat löytäneet alueelta myös niin sanottuja putkipommeja demokraattien, mutta myös republikaanien kansallisten komiteoiden rakennusten ulkopuolelta. Putkipommien asentaja on toistaiseksi tavoittamatta, mutta lähistöllä pidätettiin kuorma-auton kuljettaja, jonka kuormurista löydettiin yksitoista polttopulloa.

Tutkinnalla korkea tärkeysaste – vastaava tapaus Michiganissa

Liittovaltion agentit pitävät tutkintaa kiireellisenä, sillä viestipalvelu Twitterissä levisi sosiaalisen median yhtiön mukaan suunnitelmia uudesta iskusta kongressiin sekä muihin hallinnon rakennuksiin tammikuun 17.

Viranomaiset varoittavat, että keskiviikkoisen hyökkäyksen taustalla voi olla erilaisia motiiveja. Joka tapauksessa nyt tutkitaan, suunnittelivatko jotkut yksilöt tai ryhmät keskiviikon iskut jo hyvissä ajoin etukäteen tai oliko tapahtumahetkellä koordinoituja suunnitelmia, joiden tarkoituksena olisi ollut yksittäisen poliitikon vahingoittaminen.  On myös mahdollista, että osa tunkeutujista toimi viranomaisten mukaan vain niin sanotusti hetken hurmiossa, ilman sen suurempia suunnitelmia.

Viranomaisilla on tuoreessa muistissa tapaus viime vuodelta Yhdysvaltojen Michiganissa, kun puolimilitantti joukkio suunnitteli osavaltion kuvernöörin kidnappausta. Sama joukkio suunnitteli väitetysti niin ikään osavaltion kongressiin tunkeutumista.

Viranomaiset onnistuivat estämään aikeet kuukausia kestäneiden salaisten tutkimusten ansiosta. Pidätetty miesjoukko odottaa tällä hetkellä oikeudenkäyntiä. Joukko on kieltänyt heitä kohtaan esitetyt syytteet. Nyt liittovaltion agentit tutkivat hyvin samankaltaista, mutta mittakaavaltaan suurempaa tilannekuvaa Yhdysvaltojen kongressiin tehdyn ja osittain onnistuneen hyökkäyksen takia.

Kaikki resurssit käytössä

Yhdysvaltojen oikeusministeriön sekä FBI:n viranomaiset vakuuttivat perjantaina, että keskiviikon tapahtumia tutkitaan täysillä resursseilla. Mahdollisia epäiltyjä on satoja, vaikka alustava mielenkiinto kohdistuu pienempään ryhmään yksilöitä, jotka onnistuivat tunkeutumaan maan kongressiin ja keskeyttämään käynnissä olleen käsittelyn, samalla pelästyttäen lainsäätäjät sekä muut rakennuksen työntekijät pahanpäiväisesti.

Keskiviikon hyökkäyksessä mellakoitsijoita vastustaneet viranomaiset ja poliisit jäivät nopeasti alakynteen valtavan väkijoukon rynnätessä kongressin alueelle. Tällä hetkellä jokainen FBI:n 56:stä joukko-osastosta jahtaa maanlaajuisesti johtolankoja.

– Vaikka olisi jo poistunut pääkaupunkimme alueelta on silti täysin mahdollista, että kotiovelle koputetaan, jos saamme viitteitä osallisuudesta rikolliseen toimintaan kongressin hyökkäyksessä, toteaa FBI:n Washingtonin yksikön johtaja Steven M. D’Antuono.

Entisten lainvalvojien mukaan tutkijat keskittyvät tulevina päivinä ja viikkoina epäiltyjen sosiaalisen median tilien, puhelinten ja sähköpostien läpikäyntiin erittäin tiheällä kammalla jotta saadaan selville, oliko hyökkäys todella suunniteltu. Suunnitelmallisuudesta löytyy viitteitä lukuisista sosiaalisen median julkaisusta, joiden mukaan rakennukseen tunkeutumisesta puhuttiin etukäteen.

– Tästä syystä tutkinta tehdään ennen syyttämistä. Oliko osalla heistä, ei ehkä kaikilla, mutta osalla sopimus jonkinlaisesta lain rikkomisesta, entinen liittovaltion asianajaja sekä FBI:n agentti Chuck Rosenberg pohtii.

Rosenbergin mukaan tutkijoilta kuluu aikaa selvittää, onko taustalla laajempi suunnitelma.

– Vaikka ihmisjoukko toimii yhteisymmärryksessä, niin se ei tarkoita yhteistä salaliittoa. Kolmensadan ihmisen joukkiossa voi olla sata erilaista sopimusta, joihin jokaiseen liittyy kolme eri ihmistä, tai vastaavasti näillä kolmellasadalla voi olla yksi yhteinen sopimus.

Tarkistettavana yli 17 000 vihjettä

Liittovaltion agenteilla riittää työsarkaa ja rönsyileväksi kuvatun tutkinnan odotetaan kestävän kuukausia. Paikallinen poliisi kertoo vastaanottaneensa yli 17 000 eri vihjettä sen jälkeen, kun he julkaisivat kuvia mellakointiin osallistuneista henkilöistä. Myös FBI kertoo hukkuvansa johtolankoihin, joita he ovat saaneet yli neljänkymmenen valokuvan julkaisun jälkeen, tarkoituksena tunnistaa kuvien henkilöt.

Washingtonin liittovaltion syyttäjä Michael R. Sherwin totesi torstaina, että presidentti Donald Trumpin sanomiset voitaisiin niin ikään ottaa osaksi tutkintaa. Oikeusministeriö vaikutti kuitenkin ottavan syyttäjän ehdotukseen etäisyyttä.

Trumpille syyte väkivaltaan yllyttämisestä?

Keskiviikon väkivaltaisia levottomuuksia edelsi Trumpin tueksi järjestetty joukkokokoontuminen, jossa Donald Trump ja muut puhujat lietsoivat istuvan presidentin kannattajia erilaisin sanakääntein. Sherwin mukaan nämäkin puheet tulisi ottaa osaksi kokonaistukintaa.

– Kyllä, tarkastelemme tällä hetkellä kaikkia toimijoita, emmekä pelkästään rakennukseen tunkeutuneita, sillä muillakin saattaa olla asiassa jonkinlainen avustava tai mahdollistava rooli. Tulemme tarkastelemaan jokaista toimijaa ja kaikkia rikoksia.

Keskiviikon rähinöinnin muissa tapauksissa syyttäjänä toimiva Kenneth C. Kohl totesi perjantaina, että tilaisuuden puhujille ei olisi odotettavissa syytteitä väkivaltaan yllyttämisestä.

Myöhemmin oikeusministeriön edustaja otti Trumpin kannalta myös vaisumman linjan vedoten tapauksen monimutkaisuuteen.

– Tällä hetkellä keskitymme Capitol Hillin tapahtumiin. Toistaiseksi emme ole asettaneet ketään syytteeseen yllyttämisestä tai kapinoinnista. Tapaus on äärimmäisen monimutkainen. Tutkinta on vielä käynnissä ja jatkamme eteenpäin faktojen sekä lain perusteella, edustaja totesi.

Yhteensä viisi ihmistä kuoli keskiviikon väkivaltaisuuksissa tai niiden seurauksena. Yksi menehtyneistä oli mellakoitsijoita vastustanut poliisi.


Juttua muokattu 10.1.2021 klo. 11.08: Korjattu toisen kappaleen kuvausta kongressiin tunkeutuneen miehen valokuvasta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja