Mainos

Video: Kenellä on paras vainu? Iiro ja Toivo nuuskivat Suomen edustajina vankilahuumekoirien mestaruuskisassa

1:09

Keravalla on kisattu vankilahuumekoirien Pohjoismaiden mestaruudesta. Kolmipäiväisessä kilvassa on mukana koira-ohjaajapareja Norjasta, Ruotsista, Virosta ja Suomesta. MTV Uutiset kävi seuraamassa, kuinka koirilta onnistuu huumeiden etsintä.

Suomesta joka toinen vuosi järjestettävissä kisoissa mukana on kaksi parivaljakkoa: Marko Heiska ja bordercollie Iiro Oulun vankilasta sekä Minna Kataja ja labradorinnoutaja Toivo Kylmäkosken vankilasta.

Kilpailussa on kuusi eri osa-aluetta: tottelevaisuus, matkalaukku, piha-alue, ajoneuvo, työpaja ja selli ja tehtävät jäljittelevät todellisia työtehtäviä. Osallistujia arvioidaan muun muassa nopeuden, tarkkuuden, löytöjen ja virheettömyyden perusteella. Pohjoismaiden vankilahuumekoirien mestaruuskilpailut ovat varsin tasokkaita ja niitä arvostetaan korkealle.

Kilpakumppanimaissa vankilakoiraohjaajat toimivat ainoastaan tässä virassa, kun taas Suomessa ohjaajat ahertavat myös muissa vankilan tehtävissä. Varjoon eivät kotimaiset taitajat totisesti jää: kaksi vuotta sitten Norjassa Suomi otti peräti kaksoisvoiton. Marko Heiska ja Iiro ovatkin hallitsevia mestareita ja johtavat kisaa tälläkin hetkellä.

Norjassa Rane-labradorinnoutajan kanssa toiseksi sijoittunut Jorma Tuomiranta vastaa tämän vuoden kisojen järjestelyistä.

– Kilpailuissa myös verkostoidutaan. Suomen sisällä teemme runsaasti yhteistyötä, Tuomiranta kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.