Video: Kaunis päivä muuttui veriseksi – Ankaran iskussa kuoli lähes 40 siviiliä

Turkissa jatketaan eilisen kymmeniä henkiä vaatineen pommi-iskun tutkintaa 1:05

Turkin eilisen pommi-iskun uhrimäärä on kasvussa. Terveysministeriö ilmoitti, että kuolinuhrien määrä on nyt 37.  

Ainakin yksi kuolleista oli autopommi-iskun tekijä. Ankaran iskussa haavoittui yli 120 ihmistä.  

Mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi. Uhrien joukossa ei tiettävästi ole ulkomaalaisia.  

Ankarassa tehtiin itsemurhaisku viimeksi helmikuussa, jossa kuoli lähes 30 ihmistä. Silloin kohteena oli sotilassaattue, nyt uhrit ovat siviilejä.

Mikään ryhmä ei ole vielä ilmoittanut olleensa iskun takana. Pääministeri Ahmet Davutoglun mukaan tutkijoilla on hyviä johtolankoja.  

– Meillä on konkreettista tietoa iskun takana olleesta terroristiryhmästä. Saamme pian tutkinnan tulokset ja julkistamme ne, Davutoglu lupasi.  

Tiedossa ei ole, että uhrien joukossa olisi suomalaisia tai muitakaan ulkomaalaisia. Kaikki suomalaiset, jotka olivat tehneet matkustusilmoituksen, on tavoitettu, kertoo Suomen Ankaran-suurlähettiläs Nina Vaskunlahti.

Suurlähettiläs: Ihmisiä kehotettu varovaisuuteen Turkin kohdalla 1:17

Ankara ei ole erityisen suosittu kohde ulkomaisille turisteille.  
Iskun kohde Kizeleyn kaupunginosassa sijaitsee Ankaran keskustassa, noin kolme kilometriä Suomen suurlähetystöstä.   

– Se on hyvin suosittu ja vilkas paikka, paljon kauppoja ja kahviloita. Päivä oli kaunis ja lämmin, joten siellä oli paljon ihmisiä liikkeellä, Vaskunlahti kertoi STT:lle. 

Vaskunlahti kertoi, että EU-maat ja Pohjoismaat keskustelevat lähipäivinä Turkin matkustussuosituksista. Voimassa oleva ulkoministeriön suositus kehottaa välttämään suuria väkijoukkoja ja mielenosoituksia. Uusia terrori-iskuja ei voida sulkea pois, suosituksessa todetaan.  

– Voimme vain kehottaa äärimmäiseen varovaisuuteen. Kukaan ei voi tietää, tapahtuuko vai eikö tapahdu, Vaskunlahti.  

Uusimmat terrori-iskut ovat tapahtuneet Ankarassa, mutta myös turisteja on joutunut uhreiksi: syyrialaisen itsemurhapommittajan tammikuussa Istanbulissa tekemässä iskussa kuoli yksitoista saksalaista turistia.  

Turkin turvallisuustilanne on heikentynyt sen jälkeen, kun tulitauko maan kaakkoisosan kurdisissien kanssa romahti viime vuoden puolivälissä.

Eilinen isku oli Ankarassa jo kolmas runsaasti kuolonuhreja vaatinut hyökkäys alle puolen vuoden aikana.  

Yhdysvallat oli perjantaina varoittanut, että Ankaran keskustaan saattaa olla suunnitteilla hyökkäys ja kehotti kansalaisiaan välttämään aluetta.  

Lue myös:

    Uusimmat