Mainos

Turkin lentokentän itsemurhaiskussa kuollut ainakin 38, haavoittuneita lähes 150

4:44

Turkin pääministeri Binali Yildirimin mukaan lentokenttäiskun uhriluku on nyt hyökkääjiä mukaan laskematta 36. Viranomaiset odottavat uhrimäärän kasvavan. 

Turkin oikeusministeri Bekir Bozdagin kertoo, että iskussa haavoittui lähes 150 ihmistä, mikä on huomattavasti aiempia arvioita enemmän. Monet haavoittuneista ovat saaneet vakavia vammoja ja tarvitsevat leikkaushoitoa.

Ministerin lausunnosta kertovat uutistoimisto AP ja Telegraph. AP kertoi aiemmin viranomaislähteeseen vedoten uhrimääräksi lähes 50.

Turkin suurimman kaupungin Istanbulin Atatürkin kansainväliselle lentokentälle tehtiin myöhään tiistai-iltana yhteensä kolme itsemurhaiskua. Tekijöinä on viranomaisen mukaan kolme itsemurhapommittajaa. 

Tiedossa ei suomalaisuhreja 

Suomen ulkoministeriön tiedossa ei ole, että lentoasemalla haavoittuneiden tai kuolleiden joukossa olisi suomalaisia. Matkustustiedotteen Turkkiin on tehnyt 382 suomalaista. Heistä 102 on Istanbulissa.

Kurdimilitantit ja Isis tehneet iskuja Turkissa

Turkki on tänä ja viime vuonna kärsinyt useista terrori-iskuista. Tekijöiksi iskuille on ilmoittautunut sekä äärijärjestö Isis että kurdimilitantit.

Turkki on törmäyskurssilla Isisin kanssa, sillä Turkki sallii Yhdysvaltain johtaman koalition käyttää alueitaan, kun koalitio tekee ilmaiskuja Irakiin ja Syyriaan.

Kaksi vuotta kestänyt tulitauko Turkin ja Kurdistanin työväenpuolue PKK:n välillä puolestaan rikkoutui viime kesänä, mikä on lisännyt väkivaltaisuuksia.

Esimerkiksi maaliskuussa liki 40 ihmistä kuoli, kun autopommi räjähti Turkin pääkaupungissa Ankarassa lähellä linja-autopysäkkiä. Iskun tekijäksi ilmoittautui kurdiryhmä. Kuukautta myöhemmin 28 ihmistä sai surmansa niin ikään kurdiryhmän tekemässä iskussa Ankarassa. Isku oli suunnattu sotilasajoneuvoja vastaan.

Tammikuussa Isisin järjestämä isku puolestaan tappoi kymmenen ihmistä Istanbulin Sultanahmetin alueella. Kuolleista suurin osa oli saksalaisturisteja.   

Isisiä epäillään myös esimerkiksi maaliskuussa Istanbulin vilkkaalla Istiklal Caddesi -kadulla tehdystä itsemurhaiskusta, jossa kuoli neljä ihmistä ja haavoittui noin 40.  
Lisääntyneet iskut ovat olleet kolaus Turkille tärkeälle matkailuelinkeinolle.  

Matkustustiedotteen tehneille lähetetään ulkoministeriön mukaan toimintaohjeita tilanteen kuluessa.

Suomen Ankaran-suurlähettiläs Nina Vaskunlahti kehottaa Istanbulissa olevia suomalaisia välttämään lentokentälle menoa sekä olemaan yhteydessä matkanjärjestäjäänsä tai lentoyhtiöönsä. Istanbulin lentokenttäisku vaikuttaa lentoliikenteeseen myös keskiviikkona, Vaskunlahti sanoo STT:lle.

Viranomaisohjeita voi seurata esimerkiksi sosiaalisesta mediasta lähetystön ja ulkoministeriön sivuilta.

Vaskunlahden mukaan Ankaran lähetystöön ei ole tullut tiedusteluja Turkissa oleskelevista suomalaisista, joihin lähipiiri ei olisi saanut yhteyttä. 

Tulitusta ja räjähdyksiä 

Viranomaisten mukaan ennen iskuja poliisi ampui epäiltyjä kohti lentokentän kansainvälisen terminaalin sisäänkäynnillä pysäyttääkseen heidät.

Oikeusministeri on puhunut yhden terroristin avanneen tulen. Myös silminnäkijät ovat raportoineet kuulleensa aseen ääniä.

– Terroristi avasi ensin tulen Kalashnikovilla kansainvälisen terminaalin sisäänkäynnillä ja räjäytti sitten itsensä, oikeusministeri sanoi AP:n mukaan.

Toistakymmentä ambulanssia saapui kansainväliseen terminaaliin CNN Turk -kanavan mukaan. Kanavan haastattelemat silminnäkijät kertoivat, että räjähdykset loivat paniikkia ja ihmiset juoksivat eri suuntiin.

Poliisi aloitti lentokentän evakuoimisen iskujen jälkeen. Matkustajia siirrettiin busseilla hotelleihin. 

Valtiojohto hätäkokouksessa 

Turkin presidentti Tayyip Erdogan, pääministeri Binali Yildirim ja korkein puolustusvoimien johto ovat pitäneet hätäkokouksen iskujen takia. Myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obamaa on informoitu tilanteesta, kertoo Telegraph.

Ergodan on vaatinut kansainvälisiä, yhteisiä ponnistuksia terrorismin nujertamiseksi iskujen jälkeen julkaisemassaan lausunnossa.

Iskujen tekijäksi ei ole ilmoittautunut toistaiseksi mikään taho.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomi tuomitsee Turkin Istanbulin lentokentällä tapahtuneet iskut jyrkästi. Sipilä on esittänyt Suomen hallituksen surunvalittelut iskujen johdosta Turkin pääministerille Yildirimille. 

Helsingistä lähtenyt kone laskeutui Antalyaan 

Eilisiltana Helsingistä Istanbuliin matkalla ollut lento ei voinut iskujen takia mennä määränpäähänsä, vaan se laskeutui Antalyan lentoasemalle.

Kyseessä on Turkish Airlinesin lento, jonka lähtöaika Helsinki-Vantaalta oli kello 19.20 ja saapumisaika Istanbulissa kello 22.45. Finavian sivujen mukaan lento lähti yli tunnin myöhässä, vasta kello 20.29. Lennolla on Finavian sivujen mukaan kaksi tunnusta TK1764 ja SK3409.

Lennot Helsinki-Vantaan lentoasemalta Istanbuliin lennetään tämänhetkisen tiedon mukaan normaalisti tänään. Istanbulin Atatürkin lentoasema on jälleen avattu liikenteelle, mutta lentojen peruutuksia ja myöhästymisiä on edelleen paljon.

Finavian mukaan aamun ensimmäinen Turkish Airlinesin lento klo 6.30 Helsingistä Istanbuliin lähti kohti määränpäätänsä hieman myöhässä.

Atatürkin lentoaseman mukaan myös päivän kaksi muuta lentoa Helsingistä Istanbuliin lennetään ajallaan. Sen sijaan Helsingin suuntaan ainakin aamun lento Istanbulista myöhästyy.

Juttua päivitetty klo 7.23: Arvio kuolonuhrien määrästä noussut kolmestakymmenestä ainakin 36:een. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.