Mainos

Video: Harvinainen kohtaaminen tallentui Sysmässä – ilves ja koira napit vastakkain

Viime viikon torstai-ilta keskeytyi Sysmän Onkiniemellä sijaitsevan vanhan maalaistalon pihapiirissä yllättävällä tavalla, kun Herman Juurikkala kuuli suomenpystykorvansa kiihtynyttä haukuntaa.

– Hetken kuluttua pihapiiriin hyppi pitkillä loikilla ilves. Se tuli suoraan 8-vuotiasta uroskoiraamme kohti, kertoo Juurikkala.

Juurikkala sai tallennettua kohtaamisen videolle, josta näkyy kuinka ilves on jo seisahtunut jähmettyneenä paikoilleen.

– Ilves näytti täyskasvuiselta ja hyväkuntoiselta. Siinä se seisoi suoraan koiramme edessä ja katsoi sitä kuin olisi mittaillut iltapalaansa. Ehkä se luuli koiraa ketunpoikaseksi, kuvailee Juurikkala.

Juurikkala alkoi huutaa, jotta ilves säikähtäisi ja poistuisi pihapiiristä. Pian kissaeläin hypähtikin paikoiltaan, mutta suoraan koiraa kohti.

– Siinä sitten huolestuneena mietin, että vaihtoehdot ovat katsoa vierestä kun oma koira syödään tai vastaavasti käydä paljain käsin ilveksen kimppuun. En tiedä sitten, kuinka siinä olisi käynyt.

Kumpikaan vaihtoehdoista ei kuitenkaan käynyt toteen. Ilves lähti muutaman kymmenen sekunnin kuluttua pakenemaan kohti metsänreunaa.

Valitettavasti Juurikkalan koira kuitenkin lähti perään, metsästyskoira kun on.

– Molemmat pakenivat metsään. Ilves edessä ja koira perässä. Syöksyin autolla perään. En nähnyt tarkalleen, mitä metsässä tapahtui, mutta mouruamista, sähähtelyä ja haukkumista sieltä kuului. Huusin koiraa, ja onneksi se sieltä vihdoin tulikin ja sain sen autoon kiinni.

Illalla Juurikkala huomasi, että koiran kankussa oli kaksi samansuuntaista naarmua. Ilves oli huitaissaut sitä käpälällään, mutta onneksi naarmut olivat pintapuolisia. 

Juurikkala kertoo, että maatila on ollut hänen sukunsa käytössä 1950-luvulta lähtien eikä pihapiirissä ole koskaan nähty ilvestä. Koira saa vastaisuudessakin olla pihassa kuin ennen torstaista kohtaamista.

– Ei tällaisen jälkeen voi antaa pelolle tilaa. Jos vuosikymmeniin ei ole tapahtunut mitään, niin ei nytkään voi alkaa pelätä. Yhtä lailla lapset voi olla siinä pihapiirissä edelleen aivan normaalisti. Myöskään koira ei tunnu olevan kohtaamisesta mitenkään kummissaan. Aivan tavallisesti sekin pihapiirissä liikkuu.

Yhden asian Juurikkala on kuitenkin tehnyt itselleen selväksi.

– Jos tällainen sattuisi uudestaan, niin pitäisi valmistautua vain katsomaan vierestä miten käy. Ei todella olisi viisasta lähteä paljain käsin ilveksen kimppuun.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.