Metsästäjä-Rissasen suuri epäonni: Ensin susi tappoi perheen rakastaman koiran, sitten toinen koira joutui verenhimoisen kotkan kynsiin – "Se oli täysin eloton ja makasi suu auki"

9:41
Jarkko Rissanen kertoo MTV Uutiset Livessä tilanteesta, jossa susi hyökkäsi hänen koiransa kimppuun vain alle sadan metrin päässä.

Tasan eivät käy onnen lahjat, sanotaan. Kyseinen sananlasku sopii kirjaimellisesti Jarkko Rissaseen, joka on kahden viikon sisään todistanut kahteen kertaan, kuinka hänen mukanaan ollut koira on joutunut luonnonvaraisten villieläinten uhriksi.

Savikyläläinen Rissanen oli pari viikkoa sitten tekemässä linnunhaukkukoetta suomenpystykorvansa Vipin kanssa. Potentiaalisen lintukoiran metsohaukku sai kuitenkin karmean käänteen, kun susi kävi pystykorvan kimppuun – vain alle sadan metrin päästä omistajastaan.

– Koiran vikinä eteni koko ajan. Meni viisi sekuntia, kun kuulin, että se tappoi sen siihen suon laitaan, mies kommentoi tapahtunutta MTV Uutisille.

Koira löytyi elottomana: ”Sitten alkoi reikiä löytyä”

Vain kaksi viikkoa myöhemmin Rissanen oli kanalintumetsällä ystävänsä Arto Kettusen koiran kanssa. Natu-niminen suomenpystykorva oli reilun 200 metrin päässä metsästäjätoveristaan, kun Rissanen kuuli koiran ensin haukkuvan. Hetkeä myöhemmin koira vingahti kipeästi.

– Heti tuli mieleen, ettei kaikki ole ok – viikon takaiset tapahtumat tulivat mieleen. Reagoin samalla tavalla, eli huutamalla ja juoksin koiran luokse, Rissanen kertoo viitaten kahden viikon takaisiin kauhunhetkiin.

– Kun menin koiran luo, se oli täysin eloton ja makasi suu auki, kieli pihalla, Rissanen muistelee tapahtunutta MTV Uutisille.

Rissanen silitteli tajuttomana ollutta koiraa, joka alkoi pian näyttää elon merkkejä. Lopulta kovan iskun saanut koira nousi verta vuotavana jaloilleen.

– Verta oli kentällä paljon. Aloin tunnustella koiraa kauttaaltaan. Sitten alkoi reikiä löytyä, Rissanen kertaa.

Rissanen uskoo, että Vippi-koiran emän kimppuun oli käynyt täysikasvuinen, reilu 5-kiloinen maakotka. Metsästäjä ei ehtinyt todistaa kotkan hyökkäystä, mutta näki kotkan liitelevän taivaalla pariin otteeseen kananlintupyynnin aikana.

– Pään alueella olleet haavaumat ovat selkeästi kynsistä. Ne olivat pistohaavoja, joita löytyi silmien välistä, toisen korvien takana ja niskan puolella. Lisäksi selässä ja kyljessä on kotkan toisen jalan iskemät.

Tilanteesta selvittiin säikähdyksellä

Rissanen uskoo, että Natu ehti väistää vauhdilla ja voimalla hyökännyttä kotkaa ennen kuin se ehti tarttua nelijalkaisesta kunnolla kiinni.

– Se iskun kovuus tainnutti ja sai koiran tajuttomaksi, mies spekuloi. 

Kokenut metsänkävijä vei koiran leiriin ja puhdisti koiran haavat itse tekemällään suolaliuoksella. Hän kertoo helpottuneena Natu-koira selvinneen raivokkaasta hyökkäyksestä pelkillä pintanaarmuilla, ja suomenpystykorva voi olosuhteisiin nähden hyvin.

Koska Rissanen on ollut todistamassa vastaavanlaista tilannetta kahteen kertaan lyhyen ajan sisällä, hän ei voi kieltää, etteikö tapaukset olisi saaneet pohtimaan omaa ja metsälle mukaan otettujen koirien turvallisuutta.

– On tasan kaksi vaihtoehtoa: Joko lopettaa koko harrastus tai sitten ottaa uusia koiria ja jatkaa. Kuitenkin lopputulema on se, että pitää uusia koiria ottaa ja jatkaa harrastusta, metsästäjä pohtii.

Vaikka mies ei aiokaan hylätä ja pelätä rakasta metsästysharrastustaan, hän toivoo, että Suomen susikannan pienentämiseksi tehtäisiin lähitulevaisuudessa toimenpiteitä niin ihmisten kuin eläinten turvallisuuden takaamiseksi. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja