VIDEO: Aira Samulin tietää parhaan lääkkeen mielensairauksiin

Aira Samulin tietää, millaista on kun läheisen mieli sairastuu. Hän tahtoo, että mielen sairauksista puhuttaisiin enemmän ja avoimemmin. Katso koskettava haastattelu.


86-vuotias Aira Samulin ajaa yhä aktiivisesti mielisairaiden asiaa. Hän ei puhu kierrellen mielenterveyspotilaista, sillä tottahan mielisairaus on: mielen sairauksia on vain eriasteisia, siinä missä muitakin sairauksia. Sanat on valittava huolellisesti, sillä aihe on tärkeä ja läheinen.

Aira puhuu kokemuksella ja lämmöllä, sillä oma tytär Pirjo on kärsinyt skitsofreniasta jo 50 vuotta. Avointa puhetta mielisairauksista hän toivoo myös muilta, vaikka suuren yleisön vähäinen tieto mielenterveysasioista ja siitä kumpuava epätietoisuus, jopa pelko, saattavatkin saada puhumisen tuntumaan vaikealta.

– Asioista täytyy puhua avoimesti. Väärinkäsitykset ja pelot väistyvät ja asiat selviävät puhumalla. Sairastuneen on vaikea voida paremmin tai pysyä terveenä sellaisessa joukossa, joka suhtautuu mielen sairastumiseen omituisesti.


Aira rohkaisee paitsi puhumaan aiheesta, myös keskustelemaan itse sairastuneiden kanssa.
– Heillä on sellaista kokemusta ja viisautta, jota tervejärkisellä ihmisellä ei ole. Se on avartavaa, Aira sanoo. Hän naurahtaa rankkoja asioita kokeneiden olevan monesti tyystin terveitä mielenkiintoisempia keskustelukumppaneita.


Aira on ehtinyt nähdä, miten sekä hoitojärjestelmä, lääkitykset että asenteet ovat kehittyneet parempaan suuntaan. Laitostumisen ja eristämisen sijaan nykyisin panostetaan avohoitoon, ja myös omaiset otetaan mukaan, Aira kiittelee.


– Avohoito on inhimillisempää. Kaikkien ihmisten kuuluu saada olla osana yhteiskuntaa, muiden ihmisten joukossa. Tämä on nyt ymmärretty ja avohoitoon on panostettu. Siitä on tullut hyviä tuloksia, Aira iloitsee.


Airalla on myös selkeä viesti mielisairaiden omaisille.


– Paras lääke on rakkaus. Se ei saa loppua.

Airan tytär sairastui skitsofreniaan jo teini-iässä. Katso Airan avoin haastattelu aiheesta vuodelta 2010.


Lue myös:

    Uusimmat