VG: Breivikin riskiarviointi uusiksi – psykologin ja asianajajan suhde paljastui

Riskinarviointi on keskeisessä asemassa kahdessa oikeudenkäynnissä, joissa Breivik on osallisena.

Äärioikeistolaisen joukkomurhaajan Anders Breivikin vaarallisuutta arvioidaan uudelleen, uutisoi norjalaislehti VG.

Taustalla on psykologi Inni Reinin ja valtion asianajajan Andreas Hjetladin seurustelusuhde. Kaksikko osallistui Breivikin viimeisimmän riskiarvioinnin laadintaan.

Osapuolet ovat vahvistaneet VG:lle suhteensa. 

Uuteen riskiarviointiin on ehdotettu kahta uutta asiantuntijaa, vahvistaa Breivikin puolustusasianajaja Øystein Storrvik lehdelle. Käräjäoikeuden odotetaan nimittävän heidät ensi viikolla. 

Ehdotetut asiantuntijat ovat ilmoittaneet saavansa uuden lausunnon valmiiksi 16. syyskuuta mennessä.

Oikeus on ehdottanut asian käsittelyä alkavaksi 18. marraskuuta. Käsittely koskee Breivikin hakemusta ehdonalaiseen vapauteen.

Haastoi Norjan valtion oikeuteen

77 ihmistä joukkomurhannut Breivik vaati aiemmin pääsyä pois eristyksestä ja haastoi Norjan valtion oikeuteen. Hän on ollut 11 vuotta vankilassa eristettynä muista vangeista ja sanonut tämän loukkaavan hänen ihmisoikeuttaan. 

Asianajaja Hjetlad kuvaili tammikuussa Breivikin muodostavan edelleen ”rajattoman väkivallan uhan”. 

Helmikuussa Breivik hävisi oikeudenkäyntinsä, mutta valitti tuomiosta hovioikeuteen. Riskiarviointi oli keskeisessä asemassa tässä oikeudenkäynnissä. 

Näin terroriteko eteni

Breivik räjäytti heinäkuussa 2011 Oslon hallintokorttelissa autopommin. Iskussa kuoli kahdeksan ihmistä ja haavoittui 98.

Kun poliisin huomio oli pommi-iskussa, Breivik meni lautalla Utöyan saarelle, jossa oli käynnissä Norjan työväenpuolueen nuorten leiri. Saarella oli noin 600 ihmistä, joita Breivik alkoi ampua järjestelmällisesti. Hänellä oli automaattikivääri ja käsiase.

Saarella kuoli 69 ihmistä ja haavoittui 60. Osa uhreista kuoli hukkumalla yrittäessään uida pakoon.

Breivik sai terroriteoistaan 21 vuoden rangaistuksen, jota voidaan jatkaa, jos hänen koetaan edelleen olevan vaaraksi yhteiskunnalle.

Lue myös:

    Uusimmat