Vertaislainat nousseet pikavippien tilalle: "Yhteydenotot kasvussa"

Tiukemman lainsäädännön myötä vikavippiyritykset ovat vähentyneet, mutta nopean rahoituksen markkinoille on viime aikoina ilmaantunut niin sanottuja vertaislainayrityksiä.

Vertaislainoissa yksityinen sijoittaja lainaa rahaa toiselle yksityishenkilölle. Lainan hakija esittää tulotietonsa ja esittelee muutenkin elämäntilannettaan, minkä jälkeen lainaaja päättää, onko lainahakemus perusteltu. Vertaislainayritys toimii lainan välittäjänä.

Nyt markkinaoikeus on kieltänyt toiminnan yhdeltä pikavippiyhtiöltä 100 000 euron uhkasakolla.

Takuu-säätiö on tyytyväinen päätökseen:

- Tämä tuo selkeyttä siihen tilanteeseen, joka syntyi 1,5 vuotta sitten uuden lainsäädännön jälkeen, kun yritykset rupesivat etsimään uusia välineitä, millä vastaisivat kansan luottohimoon. Pidämme päätöstä hyvänä juttuna ainakin sen perusteella, millaisia tarinoita olemme kuulleet velkalinjalle soittaneilta ihmisiltä, toteaa Takuu-säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar MTV:n Uutislivessä.

Pantzarin mukaan vertaislainoista tulleiden yhteydenottojen määrä on kasvussa. Toistaiseksi ilmoituksia ei ole kuitenkaan tullut ”tolkuttoman paljon”, koska kyseessä on vielä melko uusi ilmiö.

- Aika pitkälle tapaukset ovat olleet samanlaisia ongelmaluottotilanteita, joissa ihmisten talous on jo alun perinkin yliluototettu. Saattaa olla, että vertaislainaa haetaan vaikkapa auton korjaamiseen, mutta tietysti voi myös kysyä, että eikö rahaa ei saa enää muualta ja onko kyseessä jo isompi ongelmavyyhti.

Maksuhäiriöisten joukkoon syntynyt uusi ryhmä

Takuu-säätiön toiminnanjohtaja arvioi, että talousvaikeuksissa olevat ihmiset lankeavat nopeaan rahoitukseen huonoista ehdoista huolimatta, koska vaihtoehtoja on niin vähän.

- Ihmiset eivät ole valmiita myöntämään sitä tosiasiaa, että minkään luoton ottaminen ei olisi enää oikea vaihtoehto. Sen sijaan kulutus pitäisi sopeuttaa siihen, mitä tulot on ja vielä vanhojen velkojen maksamiseenkin pitäisi rahojen riittää. Ihmiset ovat monessa kohdassa aika toiveikkaita tulevaisuuden suhteen ja haluavat selvitä omin keinoin mahdollisista ongelmatilanteista, Pantzar sanoo.

- Ei haluta myöntää, että kulujen jäädyttäminen ja säästäminen voisi olla paras vaihtoehto. Hankinnat kannattaisi tehdä vasta sitten, kun niihin on rahaa.

Tänä vuonna maksuhäiriömerkintöjä on tullut ennätyksellisen monelle: merkintöjä vuoden ensimmäisellä puoliskolla oli kaikkiaan miljoona eli ne lisääntyivät neljänneksellä viime vuodesta. Merkintöjä on 200 000 suomalaiselle eli joukko kasvoi 17 prosentilla.

Pantzarin mukaan maksuhäiriöitä omaavissa korostuu kaksi ryhmää: nuorten aikuisten lisäksi uusi iso joukko on eläkkeelle jääneet tai juuri jäämässä olevat, jotka eivät ole osanneet sopeuttaa tulotasonsa pienenemistä.


Juttua korjattu 20.21: 100 000 euron uhkasakon saanut yritys on pikavippiyhtiö, ei vertaislainayritys.

Lue myös:

    Uusimmat