Verottajan vaatimus Panama-paperien luovuttamisesta ihmetyttää: "Lähdesuoja on keskeinen osa sananvapautta"

Yle ei aio luovuttaa Panama-papereita verottajalle 2:03

Panamalaisesta Mossack Fonseca-asianajotoimistosta vuodetut asiakirjat kiinnostavat toimittajien ja yleisön lisäksi myös poliisia ja verottajaa.

Suomessa verottaja on vaatinut Yleisradiota luovuttamaan paperit. Yle ilmoitti kuitenkin tänään, ettei se luovuta tietoja viranomaisille.

– Siinä on kyse oikeastaan kolmesta asiasta. Yksi on tietenkin se, ettemme me omista tätä materiaalia. Olemme luvanneet, ettemme luovuta sitä kolmannelle osapuolelle. Toinen on lähdesuoja. Materiaalista voi olla mahdollista päätellä, kuka tämä lähde on ja sen takia emme voi antaa sitä viranomaisille. Kolmas on koko tutkivan journalismin tulevaisuus. Kuka haluaa ottaa suomalaistoimittajat mukaan tällaiseen verkostoon, jos tiedetään, että viranomaiset voivat tulla vaatimaan aineiston itselleen, perustelee Svenska Ylen johtaja Marit af Björkesten.

"Verottajan kiinnostus ei yllättänyt"

Verottaja ei halunnut tänään kommentoida Ylen päätöstä. Perusteena on se, ettei yksittäisen asiakkaan veroasioita voi kommentoida julkisuudessa, koska se on lain vastaista. Verottajaa kiinnostavat verorikokset, joita Panama-paperit ehkä paljastavat.

Ylen mukaan verottaja on uhannut tehdä kotietsinnän Ylen tiloihin, ellei tietoja luovuteta.

– Verottajan kiinnostus ei yllättänyt. Onhan tämä kiinnostavaa materiaalia. On ymmärrettävää, että verottaja kysyy, mutta se, että on menty näin pitkälle, on kieltämättä yllättänyt, tunnustaa Björkesten.

"Linjakas päätös Yleisradiolta"

Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja pitää Ylen ratkaisua oikeana.

– Kyllä se on Yleisradiolta linjakas päätös, koska kyllähän sellainen yhteiskunta olisi aika kummallinen, jossa viranomaiset pyytävät tiedotusvälineiltä erilaisia papereita. Lähdesuojan perusperiaate on keskeinen osa sananvapautta ja länsimaisia yhteiskuntia, huomauttaa Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja ja Kauppalehden vastaava päätoimittaja Arno Ahosniemi.

Toimittaja voidaan velvoittaa paljastamaan lähteensä, jos rikoksesta voi saada kuusi vuotta vankeutta. Panama-paperien tapauksessa kyse voisi olla esimerkiksi törkeästä veropetoksesta, jossa maksimirangaistus on neljä vuotta vankeutta.

Lähdesuoja tärkeä toimittajille

Lähdesuojalla on tärkeä merkitys toimittajien työssä.

– Kyllä sillä on keskeinen rooli, koska ilman sitä erilaisia tiedonantoja tulisi varmasti vähemmän ja erilaisia epäkohtia jäisi enemmän piiloon, uskoo Ahosniemi.

– Sitä käytetään aika harvoin, mutta silloin, kun käytetään, se on erittäin tärkeä. Historiassa on paljon merkittäviä asioita, jotka ovat tulleet esiin lähdesuojaa käyttämällä, muistuttaa Marit af Björkesten.

Tutkivien toimittajien kansainvälinen yhdistys ICIJ on luvannut julkistaa osan Panama-asiakirjoista toukokuun 9. päivänä.

 

Lue myös:

    Uusimmat