Verottaja voi yllättää ikävästi eläkkeelle jäävän: Tulot laskevat, mutta verot saattavatkin nousta

Monelle suomalaiselle tulee eläkkeelle jäädessä yllätyksenä se, että vaikka tulot laskevat, verot saattavatkin nousta.

Verottajan mukaan eläkkeelle jäävillä voi olla väärä kuva heidän tulevan verotuksensa tasosta.

–Osalle uusista eläkeläisistä voi tulla yllätyksenä, että vaikka eläke olisi palkkatuloa pienempi, veroprosentti ei välttämättä juuri laske tai se voi eläkkeelle siirtymisen myötä jopa nousta, Verohallinnon verkkosivuilla kerrotaan.

Syynä tähän ovat verottajan mukaan ne palkkatuloista tehtävät verovähennykset, joita ei voi vähentää eläketuloista.

–Palkansaajan tuloista voi tehdä työssäoloaikana erilaisia vähennyksiä, jotka pienentävät veroprosenttia. Eläketulosta vastaavia vähennyksiä ei kuitenkaan tehdä, koska vähennykset kattavat työssäkäyntiin liittyviä kuluja, kuten esimerkiksi asunnon ja työpaikan välisiä matkakuluja tai tulonhankkimiskuluja, ylitarkastaja Päivi Ylitalo kertoo.

Verohallinto muistuttaa myös siitä, että eläkkeelle jäävien pitää tehdä uusi verokortti. Jos eläkkeen verokorttia ei tee ajoissa, eläkkeestä pidätetään 40 prosenttia veroa.

Jo aiemmin eläkkeelle jääneiden ei tarvitse tehdä uutta verokorttia, sillä Verohallinto tekee ja toimittaa sen automaattisesti eteenpäin eläkkeen maksajalle.

Veronmaksajien keskusliitosta kerrotaan miten ensi vuoden veromuutokset vaikuttavat ihmisten kukkaroihin 5:09

Veronmaksajien keskusliitosta kerrottiin lokakuussa siitä, miten tämän vuoden veromuutokset vaikuttavat ihmisten kukkaroihin.

Lue myös:

    Uusimmat