Mainos

Verottaja ohjeisti sivuuttamaan pimeistä lahjoista tehdyt ilmiannot – ministeriö: Toiminnassa ei moitittavaa

Valtiovarainministeriö seisoo Verohallinnon takana pimeiden lahjojen ja perintöjen vero-ohjetta koskevassa asiassa.

Ministeriön mukaan Verohallinto on toiminut lain mukaisesti ja kohdellut ihmisiä yhdenvertaisesti, vaikka se on sisäisessä ohjeessaan määrännyt sivuuttamaan ilmiannot alle 30 000 euron pimeistä lahjoista ja perinnöistä. Ohjeen mukaan tätä pienempiä summia koskevia ilmiantoja ei tutkita.

– Verohallinnon selvitykseen viitaten valtiovarainministeriö katsoo, että Verohallinto on menetellyt ilmiantojen tutkimisessa viranomaiselle kuuluvan harkintavaltansa puitteissa ja kohdellut verovelvollisia yhdenmukaisesti, ministeriö toteaa joulukuussa oikeuskanslerinvirastolle antamassaan lausunnossa.

Ministeriön mukaan verovelvollisten yhdenmukainen kohtelu on varmistettu, sillä ohjetta sovelletaan kaikkialla Suomessa.

Vuonna 2013 annetusta työmenettelyohjeesta kertoi viime syyskuussa Suomen Kuvalehti. Verohallinnon mukaan ohje on ollut voimassa vuoden 2015 loppuun asti.

Verohallinto: Kyseiset ilmiannot usein aiheettomia

Verohallinto voi käyttää sivullisten ilmiantoja selvittääkseen, onko lahjasta tai perinnöstä jäänyt määräämättä vero, joka voitaisiin vaatia maksettavaksi. Lain mukaan esimerkiksi lahjasta pitää maksaa vero, jos sen arvo on kolmen vuoden aikana 5 000 euroa tai enemmän.

Omassa oikeuskanslerille antamassaan selvityksessään Verohallinto huomauttaa, että lahja- ja perintöverotusta koskevista ilmiannoista käy harvoin ilmi sellaista tietoa, joiden perusteella verottamatonta omaisuutta voitaisiin alkaa selvittää.

– Verohallinto on ilmiantojen tutkintakäytännön perusteella arvioinut, että lähtökohtaisesti alle 30 000 euron arvoista varallisuuden lisäystä koskevat ilmiannot ovat perintö- ja lahjaverotuksessa tyypillisesti aiheettomia.

Verohallinto toteaa lisäksi, ettei ohjeistus ole poistanut sitä, että verovelvollisen pitää itse ilmoittaa lahjasta tai perinnöstä verottajalle.

Verohallinto katsoo, ettei se ole rikkonut virkavelvollisuuttaan, kun se on ohjeistanut sivuuttamaan osan ilmiannoista.

– Verohallinnon työmenettelyohje ei ole asettanut kanteluissa esitetyllä tavalla kansalaisia eriarvoiseen asemaan, kaikki asiakkaat on verotettu yhdenmukaisesti.

Kanteluissa pyydetty selvittämään verottajan toimia

Valtiovarainministeriön ja Verohallinnon lausunnot liittyvät kahteen oikeuskanslerille tehtyyn kanteluun. Yksityishenkilöiden tekemissä kanteluissa on viitattu Suomen Kuvalehden artikkeliin ja pyydetty selvittämään, onko verottajan toiminta asianmukaista.

– Rikotaanko virkavelvollisuutta, kun jätetään systemaattisesti verotuloja keräämättä? Entä mitä miettivät ne verovelvolliset, jotka ovat maksaneet veronsa, toisessa kantelussa kysytään.

Oikeuskanslerinviraston esittelijäneuvos Outi Kostama kertoo STT:lle valmistelevansa ratkaisun apulaisoikeuskanslerille todennäköisesti tammikuun aikana. Tarkempi ratkaisuajankohta riippuu apulaisoikeuskanslerin aikataulusta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.