Veropäivä on monelle rikkaalle "vuoden raskain päivä", sanoo huipputuloisia tutkinut Anu Kantola – "Toki se on heille raskasta"

Jo 70 ihmistä on kieltänyt verotietojensa luovutuksen medialle – miten se on mahdollista? 5:40

Huipputuloisia tutkineen professori Anu Kantolan mukaan varakkaat eivät halua tuoda Suomessa vaurauttaan esille.

Tänään aamulla uutisoitiin sadan suurituloisimman suomalaisen käyttäneen mahdollisuuttaa vastustaa verotietojensa luovuttamista tiedotusvälineille.

Mahdollisuus vastustaa tietojen luovuttamista koski yli 100 000 euroa vuodessa tienanneita suomalaisia, sillä Verohallinto ei toimita enää sitä pienempiä tulotietoja suoraan medialle.

Tämä sopinee monelle rikkaalle, ainakin mikäli Helsingin yliopiston professori Anu Kantolaa on uskominen.

Viestinnän professori Kantola haastatteli akatemiatutkija Hanna Kuuselan kanssa yhteensä 90 huipputuloista suomalaista syyskuussa julkaistuun Huipputuloiset – Suomen rikkain promille -tutkimukseen.

Kantolan mukaan tutkimuksen perusteella rikkaat eivät halua herättää Suomessa huomiota varallisuudellaan.

– Suomi on ollut sen verran tasa-arvoinen yhteiskunta, että varakkaat eivät halua tuoda omaa varallisuuttaan esiin, Kantola kommentoi.

– Pröystäily on pahin mahdollinen asia, mitä suomalaisessa yhteiskunnassa voi tehdä, Kantola arvioi.

"Ei tunnu hyvältä, kun joutuu listoille esille"

Verotietojen julkaisu jakaa tyypillisesti mielipiteitä.

Suomalainen tulotietojen avoimuus on maailmanlaajuisesti lähes ainutlaatuista. Jotkut katsovat, että tiedon jako edistää palkkatasa-arvoa ja sen valvontaa.

Toisaalta verotietojen julkisuutta voidaan pitää kiusallisena. "Veropäivänä" tunnettua julkistuspäivää saatetaan kutsua happamasti myös "kateuspäiväksi".

Kantolan mukaan kaikkein varakkaimmat suomalaiset kokevat tulojen julkisuuden usein vaikeaksi.

– Toki se on heille raskasta. Kun haastattelimme heitä, aika moni mainitsi että tämä on vuoden raskain päivä. Se ei tunnu hyvältä, kun joutuu tai pääsee sinne listoille esille.

Huipputuloiset haluavat Kantolan mukaan usein sanoa olevansa aivan tavallisia suomalaisia. 

Varallisuutta saatetaan jopa piilotella. Kantolan mukaan tutkimusaineistossa nousi esille muun muassa tilanne, jossa varakkaan henkilön vaimo oli närkästynyt jälkikäteen saatuaan tietää puolisonsa rikkauksista – vaimo kun oli huolehtinut pariskunnan taloustilanteesta aivan turhaan.

– Se on aika vaikea asia suomalaisessa yhteiskunnassa. On ahdistavaa erottautua joukosta.

Tuloerojen kehitystä on seurattava

Kantola muistuttaa tuloerojen muutoksien seuraamisen olevan joka tapauksessa tärkeää.

– Erityisesti kaikkein varakkain joukko on ottanut kaulaa muihin, ja siinä mielessä ilmiötä on tärkeä seurata, Kantola miettii.

Itse uudistuksesta, uudesta mahdollisuudesta vastustaa verotietojen luovuttamista medialle, Kantolalla ei ole vahvaa mielipidettä.

– Tärkeämpää olisi, että seurattaisiin rakenteiden kehitystä ja ylipäätään sitä, miten tuloerot Suomessa kehittyvät, Kantola pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat