Veronica, 30, menetti jalkansa, kun Venäjä iski leikkipuistoon – Amnesty listasi hirmutekoja Harkovassa: "En tule koskaan ymmärtämään heitä"

MTV paikalla Harkovassa - Venäjä tulittaa päivittäin raketti-iskuja 1:47
MTV:n Niko Nurminen kertoi perjantaina Harkovasta, että kaupunkiin tehdään yhä päivittäin iskuja, ja tuhot ovat paikoin järkyttäviä. Noin puolet kaupungin asukkaista kuitenkin yhä asuu Harkovassa, mitä Nurminen luonnehtii sankarilliseksi.

Amnesty Internationalin uuden tutkimuksen mukaan Venäjän summittaisissa pommituksissa Ukrainan Harkovaan on käytetty laajalti kiellettyjä rypälepommeja ja epätarkkoja raketteja.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Amnestyn mukaan se pystyy osoittamaan, että Venäjä on käyttänyt toistuvasti 9N210/9N235-rypälepommeja ja sirotemiinoja. Kummatkin on kielletty kansainvälisissä sopimuksissa summittaisuutensa vuoksi.

Venäjä ei ole allekirjoittanut rypälepommeja tai jalkaväkimiinoja koskevia yleissopimuksia, mutta Amnesty muistuttaa, että mielivaltaiset hyökkäykset ja summittaisten aseiden käyttö ovat sotarikoksia.

– Summittaiset hyökkäykset, jotka johtavat siviilien kuolemaan, loukkaantumiseen tai siviilikohteiden tuhoutumiseen, ovat sotarikoksia, järjestö muistuttaa tiedotteessaan.

– Ihmisiä on kuollut kodeissaan ja kaduilla, leikkipuistoissa ja hautausmailla, humanitaarista apua jonottaessaan ja ruoka- tai lääkeostoksilla, sanoo Amnestyn kriisitutkija Donatella Rovera tiedotteessa.

Harkovan alueen sotilashallinnon edustajan mukaan yli 600 ihmistä on kuollut ja yli 1200 loukkaantunut sodan alun jälkeen alueella.

Leikkipuistossa istunut nainen menetti jalkansa

Yksi hyökkäysten uhreista on maaliskuussa Saltivkan leikkipuistossa oikean jalkansa menettänyt 30-vuotias Veronica Tsherevytshko

– Istuin tässä penkillä. Muistan kuulleeni vihellyksen juuri ennen räjähdystä. Sitten heräsin sairaalasta ilman oikeaa jalkaani, Tsherevytshko kertoo Amnestyn tiedotteessa.  

– Elämäni on jakaantunut aikaan ennen tuota maaliskuista päivää ja aikaan sen jälkeen. Tulen tottumaan tähän, mutta vielä en ole siinä pisteessä. Yritän usein koskea jalkaani tai rapsuttaa sitä. En tiedä, mitä sanoisin iskun tekijöille. En tule koskaan ymmärtämään heitä.

Raportissa järjestö on haastatellut yli sataa muuta henkilöä, mukaan lukien iskujen uhreja ja näiden läheisiä.

Merkkejä rypälepommeista

Amnesty raportoi, että rypälepommi-iskujen jäljiltä sen edustajille on näytetty metallisirpaleita, joista tunnistettiin 9N210/9N235-rypälepommien palasia

– Laajalti kiellettyjen rypälepommien toistuva käyttö on järkyttävä osoitus täydellisestä piittaamattomuudesta siviilejä kohtaan. Iskuihin syyllistyneiden venäläisjoukkojen on jouduttava vastuuseen teoistaan, ja uhrien sekä heidän perheidensä on saatava korvaus kärsimyksistään, Amnestyn tiedotteessa vaaditaan. 

Lue myös:

    Uusimmat