Verikoe paljastaa tuberkuloosin kaksi vuotta etukäteen

6:03

Neljää eri geenimuotoa määrittävä verikoe voi tuoreen tutkimuksen perusteella tunnistaa tuberkuloosin kehittymisen jo kaksi vuotta ennen sairastumista. Havainto koskee aktiivista tuberkuloosia potevien kanssa asuvia, jotka ovat suurentuneessa vaarassa sairastua.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, kannattaako influenssarokotus ottaa ja miksi rokote ei aina toimi. 

Tutkimuksen aluksi tutkijat keräsivät verinäytteet 4 500 terveeltä aikuiselta, jotka asuivat samassa taloudessa aktiivista tuberkuloosia sairastavan kanssa. Kaksivuotisen seurannan päätteeksi tutkijat analysoivat tarkemmin 79 tuberkuloosiin sairastuneen ja 330 terveenä pysyneen osallistujan näytteitä.

Tulokset pitää varmistaa uusissa ja suuremmissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat siihen, että nyt tutkittu testi sopii tuberkuloosin vaarassa olevien tunnistamiseen.

Samantapaisia testejä on jo olemassa, mutta tutkijat pitävät omaa testiään tarkempana, sillä se tunnistaa tapaukset varmemmin ja vähentää siten turhia ehkäiseviä hoitoja. Tuberkuloosin ehkäisyyn käytettävät hoidot kestävät viikkoja, ja niihin liittyy haittavaikutuksia.

Kaksi miljoonaa tuberkuloosikuolemaa vuosittain

Aktiivista tuberkuloosia sairastavien perheenjäsenet ovat alttiita sairastumaan, mutta infektion saaneista silti vain 5–20 prosenttia sairastuu varsinaiseen tuberkuloosiin. Näiden henkilöiden tarkka ja luotettava tunnistaminen auttaisi kohdistamaan ennaltaehkäisevät hoidot nykyistä paremmin.

Kansainvälisten ponnistelujen ansiosta tuberkuloosiin kuolee entistä vähemmän ihmisiä ja uusien tartuntojen ja tautia sairastavien määrät ovat laskemassa. Silti tuberkuloosi on edelleen monissa maissa merkittävä terveysongelma. Vuosittain noin kymmenen miljoonaa ihmistä saa tartunnan ja kaksi miljoonaa menehtyy tuberkuloosiin.

Havainnot julkaistiin American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja