Venezuelan talouskriisi koettelee terveydenhuoltoa – "Tilanne kuin 1800-luvulla"

Venezuelassa julkinen terveydenhuolto on romahtanut talouskriisin myötä, kuvailee paikallisessa sairaalassa vieraillut New York Times.   

Lehden toimittajan mukaan sairaaloissa ei ole lääkkeitä, mustan pörssin lääkekauppiaat mainostavat avoimesti sairaaloiden seinillä ja vauvoja kuolee, kun elintoimintoja ylläpitävät koneet lakkaavat sähkökatkosten takia toimimasta. 

Lääkärit kuvailivat NYT:ille, kuinka neljä vauvaa kuoli happilaitteiden lakattua saamasta sähköä. Henkilökunta yritti pelastaa lapset pumppaamalla heille ilmaa käsin tuntikausia. 

Vuosina 2012–2015 alle kuukauden ikäisten lasten kuolemat noin satakertaistuivat 0,02 prosentista kahteen prosenttiin. Äitiyskuolemien määrä viisinkertaistui.

Sairaaloissa on pulaa verensiirtoihin tarvittavasta verestä ja jopa vedestä, jolla pestä tarvikkeita ja käsiä. 

– Tilanne on kuin 1800-luvulta, Meridassa toimivan Andesin yliopistollisen sairaalan lääkäri Christian Pino sanoo lehdelle.  

Myös muun muassa röntgenkuvien tulostamiseen tarvittavasta paperista on pulaa. Potilaat joutuvat ottamaan röntgeneistään kuvia puhelimilla, jotta lääkärit voivat nähdä ne tehdäkseen diagnooseja.  

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset varoittivat aikaisemmin Venezuelan talouskriisin kärjistyneen niin pahaksi, että vaarana on kansan nouseminen kapinaan. Presidentti Nicolas Maduro julisti perjantaina maahan kolme kuukautta kestävän hätätilan.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja