Maduro valmis neuvotteluihin opposition kanssa muttei uusiin presidentinvaaleihin

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro sanoo olevansa valmis neuvotteluihin Yhdysvaltojen tukeman opposition kanssa ja ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin. Maduro kertoi asiasta venäläisen uutistoimiston RIA Novostin haastattelussa.

–  Olen valmis istumaan alas opposition kanssa ja käymään neuvotteluja Venezuelan hyväksi, Maduro sanoi.

Maduro piti mahdollisena, että neuvotteluissa voisi olla mukana ulkomaisia välittäjiä. Hän sanoi myös olevansa valmis järjestämään ennenaikaiset parlamenttivaalit. Aiennettuja presidentinvaaleja hän ei sitä vastoin ollut valmis hyväksymään.

–  Presidentinvaalit on pidetty Venezuelassa. Jos imperialistit haluavat uudet vaalit, he saavat odottaa vuoteen 2025, Maduro sanoi.

Uudet parlamenttivaalit eivät vaikuttaisi Maduron asemaan presidenttinä. Hänet valittiin toukokuussa uudelle kaudelle presidentiksi vaaleissa, jotka muun muassa EU, Yhdysvallat ja Amerikan valtioiden liitto OAS tuomitsivat laittomiksi.

Oppositiolla on enemmistö parlamentissa, mutta parlamentin valta on käytännössä viety.

Parlamentin puhemies Juan Guaido on noussut Maduron haastajaksi ja julistanut itsensä virkaatekeväksi presidentiksi. Hän oli kutsunut keskiviikoksi uuden suurmielenosoituksen Maduroa vastaan, mutta iltayhdeksään mennessä Suomen aikaa mielenosoituksesta ei ollut tullut tietoja.

Guaidolle kielto poistua maasta

Venezuelan korkein oikeus kielsi aiemmin keskiviikkona Guaidoa poistumasta maasta. Oikeus myös jäädytti Guaidon pankkitilit. Korkeimman oikeuden puheenjohtajan mukaan Guaido ei saa poistua maasta ennen kuin parlamenttia koskeva tutkinta on saatu päätökseen.

Venezuelan oikeusministeri Tarek William Saab pyysi tiistaina maan korkeinta oikeutta asettamaan Guaidon matkustuskieltoon ja vaati tämän varojen jäädyttämistä. Venezuelan lain mukaan parlamentaarikoilla on syytesuoja, mutta se ei ilmeisesti pätenyt Guaidoon.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin turvallisuusneuvonantaja John Bolton puolestaan varoitti aiemmin vakavista seurauksista, jos Venezuelan hallinto kajoaa Guaidoon.

Yhdysvallat kertoi tiistaina siirtäneensä Venezuelan Yhdysvalloissa olevat pankkitilit Guaidon hallintaan, jotta Maduro ei pääsisi niihin käsiksi jättäessään tehtävänsä.

Maduron presidenttikaudella Venezuelan talousvaikeudet ovat muuttuneet katastrofaalisiksi. Miljoonien prosenttien vuosittainen hyperinflaatio on vienyt maan valuutalta bolivarilta arvon, ja tavallisella kansalla on alituinen pula ruuasta.

Samaan aikaan Maduro on takertunut valtaansa yhä tiukemmin. Vuonna 2016 Maduron tukijat menettivät enemmistönsä maan parlamentissa, mutta Madurolle lojaali korkein oikeus vei parlamentilta toimivallan seuraavana vuonna.

 

Lue myös:

    Uusimmat