Venezuelan hallinto kiistää YK:n tutkijoiden tiedot surmista ja kidutuksista – syyttää USA:lle kuuliaisten maiden valheiksi

1:43
YK on aiemmin arvioinut oikeusvaltion murentuneen maassa.

Venezuelassa maan hallinto on kiistänyt YK:n tutkijoiden tiedot, joiden mukaan presidentti Nicolas Maduro ja useat hallituksen ministerit ovat todennäköisesti vastuussa tuhansista mielivaltaisista surmista ja järjestelmällisestä kidutuksesta maassa.

YK:n ihmisoikeusneuvoston viime vuonna perustama tutkimusryhmä julkaisi ensimmäisen raporttinsa keskiviikkona. Venezuelan ulkoministeri Jorge Arreaza kommentoi asiaa myöhemmin Twitterissä. Hänen mukaansa raportti oli täynnä valheita ja siitä ovat vastuussa Yhdysvalloille kuuliaiset valtiot.

– Raportti on laadittu etänä ilman menetelmällistä tarkkuutta, Arreaza suomi.

YK:n kolmihenkinen tutkimusryhmä ei päässyt vierailemaan paikan päällä Venezuelassa. Selvityksen tulokset perustuvat luottamuksellisen asiakirjojen lisäksi etähaastatteluihin rikosten uhrien, niiden todistajien sekä entisten hallinnon jäsenten kanssa.

Pitkä kriisi

Maduro voitti niukasti vuoden 2013 presidentinvaalit Etelä-Amerikan pohjoisosassa sijaitsevassa Venezuelassa. YK:n raportti kattaa tapahtumia vuodesta 2014 alkaen.

Tutkijoiden mukaan presidentin lisäksi Venezuelan sisä-, oikeus- ja puolustusministereiden voi perustellusti epäillä tilanneen rikollisia tekoja tai myötävaikuttaneen niiden toimeenpanemiseen.

Esimerkiksi Venezuelan turvallisuusjoukot ovat käytännössä syyllistyneet teloituksiin ilman oikeudenkäyntiä, raportissa todetaan. Kyseessä eivät ole olleet yksittäiset tapaukset vaan johdonmukainen toiminta esimiesten ja hallinnon korkeiden virkailijoiden tietäen tai jopa heidän tukemanaan, tutkijaryhmän johtaja Marta Valinas sanoi.

Venezuelassa on käyty pitkään valtataistelua Maduron ja hänen tilalleen presidentiksi julistautuneen parlamentin puhemiehen Juan Guaidon välillä. Suomi ja monet muut maat, mukaan luettuna Yhdysvallat, ovat tunnustaneet Guaidon väliaikaiseksi presidentiksi.

Maan talous on pitkän kriisin jäljiltä raunioina, ja miljoonat kansalaiset ovat paenneet naapurimaihin.

YK:n tutkijat vaativat Venezuelaa selvittämään rikokset avoimesti ja rankaisemaan syyllisiä. Myös kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n tulisi raportin mukaan harkita syytetoimia rikoksiin syyllistyneitä kohtaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja