Venezuelalaisia jäi väkivaltaisuuksien jälkeen jumiin Kolumbian puolelle – Elizabeth ei saa yhteyttä rajan toiselle puolen jääneeseen lapseensa: "Ilmeisesti he blokkaavat puheluita"

Venezuelaan tarkoitettu opposition hätäapu tyssäsi rajalle 1:58
Video: Venezuelaan tarkoitettu opposition hätäapu tyssäsi rajalle.

Kolumbian puolella viime viikonloppuna olleita venezuelalaisia on jäänyt jumiin rajalle viikonlopun väkivaltaisuuksien jälkeen. Opposition tukijat yrittivät viikonvaihteessa tuoda humanitaarista apua Brasilian ja Kolumbian vastaisten rajojen yli, mutta Venezuelan turvallisuusjoukot eivät päästäneet heitä maahan. Väkivaltaisissa yhteenotoissa kuoli neljä ja loukkaantui satoja ihmisiä.

Presidentti Nicolas Maduro on sulkenut neljä Kolumbian rajan yli kulkevaa siltaa, minkä vuoksi avustusten kuljetusyritykseen osallistuneita vapaaehtoisia ja Kolumbian puolella työssä käyviä venezuelalaisia on jäänyt rajan väärälle puolelle.

Vapaaehtoisena ollut 71-vuotias Nicolasa Gil sanoo, ettei kadulla nukkuminen rajakaupunki Cucutassa haittaa. Sen sijaan häntä pelottaa palata kotimaahansa.

– Olemme paremmassa turvassa täällä kuin siellä, hän toteaa.

Gil ja muut vapaaehtoiset olivat ylittämässä siltaa avustuskuljetusten mukana, mutta rajan kohdalla Venezuelan joukot hyökkäsivät kyynelkaasun kanssa. Gil ei ole ollut kotonaan Venezuelassa lauantaina jälkeen.

Vapaaehtoiset seurasivat presidentiksi julistautuneen oppositiojohtajan Juan Guaidon kutsua mennä Kolumbian puolelle ja auttaa tuomaan pääosin Yhdysvalloista tulleet avustukset, jotka odottivat rajalla.

Ei yhteyttä lapseen tai hoitajaan

Kolumbian Cucutassa asuu myös kolumbialainen Elizabeth Machua, joka asuu Venezuelassa. Hän käy Kolumbian puolella töissä tekemässä kynsihoitoja.

Ennen hän teki samaa työtä Venezuelassa, mutta hyperinflaatio on tehnyt ihmisten palkoista lähes arvottomia eikä asiakkaita ole.

Torstaina hän jätti kolmevuotiaan poikansa hoitoon ja lähti Kolumbiaan töihin, mutta nyt kotiin ei ole asiaa. Hän majailee työkaverinsa luona, ja yhteydenpito lastenhoitajaan ei meinaa onnistua. Ketään muutakaan hän ei meinaa tavoittaa.

– Ilmeisesti he blokkaavat puheluita, Machua arvioi.

Machua alkaa olla niin kiukkuinen, että hän harkitsee kannattavansa sotilaallista väliintuloa Maduron panemiseksi viralta. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ilmoittanut, ettei sotavoiman käyttöä ole suljettu pois.

Maduron tukijat etsivät mediasta opposition tukijoita

Myös John Carlos Gaitan on jäänyt nalkkiin Kolumbian puolelle viime viikolla järjestetyn Guaidon tukikonsertin jälkeen.

Hän on ystävineen harkinnut käyttävänsä jotakin Cucutan alueella olevista muutamista kymmenistä laittomista rajanylityspaikoista. Temppu olisi kuitenkin vaarallinen, sillä reittejä hallitsevat salakuljettajat, huumejengit sekä Maduron aseistetut tukijoukot.

–  Olisinpa perheeni kanssa, Gaitan sanoo.

Gaitanin mukaan Maduron tukijat etsivät nyt mediasta kuvia opposition tukijoista tunnistaakseen heidät.

Lue myös:

    Uusimmat