Venezuelan ja Kolumbian rajalla mitellään musiikin avulla – molemmilla puolilla järjestetään keskenään kilpaileva konsertti

Oma kansa kärsii nälkää – presidentti Nicolás Maduro nauttii huippukokkien illallisista 2:16
Oma kansa kärsii nälkää. Presidentti Nicolás Maduro nauttii huippukokkien illallisista.

Venezuelan ja Kolumbian rajalla mitellään tällä viikolla voimia musiikin avulla, kun rajan molemmin puolin ollaan järjestämässä suuria, keskenään kilpailevia musiikkitapahtumia.

Brittimiljardööri Richard Branson on järjestämässä perjantaina Kolumbian puolella Cucutan rajakaupungissa suurta hyväntekeväisyyskonserttia, jolla hän haluaa vauhdittaa hätäavun pääsyä Venezuelaan.

Venezuelan hallitus aikoo puolestaan järjestää samaan aikaan konsertin Cucutasta Venezuelaan johtavalla Simon Bolivar -sillalla. Kulttuuriministeri Jorge Rodriguez kertoo hallituksen saaneen kyselyjä useilta venezuelalaisilta muusikoilta, jotka haluavat esiintyä suurkonsertissa "rauhan ja elämän puolesta".

Yhdysvallat on toimittanut kymmenien tonnien edestä elintarvikkeita ja hygieniatuotteita Cucutaan odottamaan pääsyä rajan yli. Venezuelan presidentti Nicolas Maduro on kieltäytynyt ottamasta apua vastaan, sillä hänen mielestään avustusoperaatio on ensiaskel Yhdysvaltain hyökkäyksessä Venezuelaan.

Venezuelan oppositiojohtaja Juan Guaido on vaatinut Maduroa avaamaan rajat avustuskuljetuksille. Guaido on kutsunut vapaaehtoisia mukaan noutamaan avustuslähetyksiä Kolumbian rajalta.

Yhdysvaltojen hätäavun sijaan Venezuela on saamassa apua Venäjältä, jonka 300 tonnin apulähetys saapuu Maduron mukaan maahan pikapuoliin. Maduron mukaan Venezuela on maksanut Venäjälle apulähetyksestä, sillä Venezuela ei ole "kerjäläisten maa".

Guaidon mukaan hallituksen Bransonin konsertille valmistelema vastakonsertti on epätoivoinen yritys.

"Epäonnistunut utopia"

Bransonin järjestämässä konsertissa ovat esiintymässä muun muassa espanjalais-ranskalainen laulaja Manu Chao, meksikolainen Mana-yhtye ja espanjalainen laulaja Alejandro Sanz. Artistit esiintyvät konsertissa ilmaiseksi. Konsertin uskotaan keräävän paikalle satojatuhansia ihmisiä.

Noin 700 000 asukkaan Cucutaan on tullut rajan yli satojatuhansia kotimaansa kurjia oloja paenneita venezuelalaisia.

Branson toivoo voivansa kerätä konsertilla sata miljoonaa dollaria venezuelalaisten auttamiseksi. Tarkoituksena on saada rahalahjoituksia konserttia internetissä seuraavilta katselijoilta.

Branson on vanha tekijä musiikkialalla, sillä hän perusti Virgin-levy-yhtiön jo 1970-luvulla ja oli vuonna 1985 mukana järjestämässä Live Aid -konserttia nälänhädästä kärsineen Etiopian auttamiseksi. Hän toivoo, että konsertin ansiosta etenkin lääketoimitukset Venezuelaan saataisiin liikkeelle.

Branson kertoo keskustelleensa Guaidon kanssa ja tämän kertoneen, että Venezuelassa tarvitaan nyt ennen muuta lääketieteellistä apua.

–  Venezuelasta ei ikävä kyllä ole tullut sellaista utopiaa kuin maan nykyiset ja entiset hallitsijat ovat toivoneet, ja sen seurauksena suuri joukko ihmisiä on kuolemassa lääketieteellisen avun puutteeseen, Branson sanoi uutistoimisto AP:n haastattelussa.

Branson toivoo, että Madurolle uskolliset Venezuelan asevoimat päästäisivät avustuskuljetukset maahan.

Lue myös:

    Uusimmat