Toistasataa Venezuelan sotilasta on loikannut Kolumbiaan

Venezuelaan tarkoitettu opposition hätäapu tyssäsi rajalle 1:58
Venezuelaan tarkoitettu hätäapu tyssäsi rajalle.

Yli sata venezuelalaista sotilasta on jättänyt joukko-osastonsa ja loikannut Kolumbian puolelle, Kolumbian maahanmuuttoviranomaiset kertoivat sunnuntaina.

Vuoto kiihtyi lauantaina, kun Venezuelan kansalliskaarti käytti kyynelkaasua ja ampui kumiluodeilla maan kansalaisia Kolumbian vastaisella rajalla vapaaehtoisten yritettyä tuoda maahan avustuskuljetuksia.

Moni sotilaista onnistui karkaamaan riveistä sekasorron aikana.

Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut oppositiojohtaja Juan Guaido on vedonnut sotilaisiin, jotta nämä jättäisivät armeijan ja siirtyisivät opposition puolelle. Hän on myös luvannut armahtaa sellaiset sotilaat, jotka eivät ole syyllistyneet rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Kaksi ihmistä kuoli ja yli 300 haavoittui lukuisilla raja-asemilla roihahtaneissa väkivaltaisuuksissa lauantaina. Presidentti Nicolas Maduron kannattajat sytyttivät kaksi avustusrekkaa tuleen Santanderin rajanylityspaikalla, joka yhdistää kolumbialaisen Cucutan ja venezuelalaisen Urenan rajakaupungit. Kolumbia määräsi avustusrekkoja palaamaan rajalta väkivaltaisuuksien vuoksi.

CNN:n mukaan Brasiliasta pääsi lopulta kaksi avustuskuljetusta Venezuelan puolelle. Kanava siteerasi Brasilian presidentin kansliaa.

Apu ei kulje mertakaan pitkin

Venezuelaan ei ole onnistuttu toimittamaan avustuksia myöskään meriteitse. Puerto Ricosta lähtenyt avustuslaiva joutui kääntymään takaisin sen jälkeen, kun Venezuelan armeija oli uhannut tulittaa sitä, Puerto Ricon kuvernööri kertoi.

Väkivaltaisuuksien jälkeen Guaido pyysi kansainvälistä yhteisöä harkitsemaan kaikkia toimenpiteitä Venezuelan vapauttamiseksi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi sunnuntaina olevansa varma, että Maduron päivät ovat luetut. Yhdysvallat on aiemminkin kertonut, ettei se sulje pois sotilaallisia toimia. 

Lue myös:

    Uusimmat