Venezuelalaiset tungeksivat Kolumbiaan ruuan ja lääkkeiden perässä

Latinalaisessa Amerikassa Kolumbiassa on herännyt huoli perustarpeiden riittävyydestä sen jälkeen, kun naapurimaasta Venezuelasta saapuneet ovat rynnänneet ostoksille. 

Tuhannet venezuelalaiset ovat tungeksineet Kolumbiaan ostamaan ruokaa ja lääkkeitä, kun maiden raja avattiin lyhyeksi aikaa lauantaina. Raja on ollut lyhyitä katkoja lukuun ottamatta suljettuna liki vuoden. 

Venezuela kärsii syvästä talouskriisistä ja sen aiheuttamasta ruuan sekä muiden perustarvikkeiden pulasta. 

Kolumbian puolella pelätään venezuelalaisten ostosryntäyksen myötä alueellista elintarvikepulaa, sillä Kolumbiassa on käynnissä rekkakuskien jo 40 päivää kestänyt lakko. Lakko vaikeuttaa tavarakuljetuksia. 

Kolumbian puolustusministeri Luis Carlos Villegas on luvannut turvallisuusjoukkojen pitävän huolen siitä, että ruokaa ja muita tarvikkeita saadaan toimitettu riittävästi sekä kolumbialaisten että Venezuelasta saapuneiden tarpeisiin. 

Ainakin 15 000 ylittänyt rajan 

Ainakin 15 000 venezuelalaista on ylittänyt rajan Kolumbiaan Cucutan kaupunkiin ja lisää odotetaan. Kun raja viimeksi avautui noin viikko sitten 12 tunnin ajaksi, Kolumbiassa kävi ostoksilla noin 35 000 venezuelalaista.  

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro määräsi Venezuelan ja Kolumbian rajan sulkemisesta elokuussa 2015 sen jälkeen, kun tuntemattomat hyökkääjät iskivät venezuelalaista partiota vastaan, joka oli raja-alueella torjumassa salakuljetusta. Maduro on syyttänyt iskusta kolumbialaisia oikeistosissejä. Selkkaus kiristi maiden välejä.  

Lue myös:

    Uusimmat