Maduro sulkee Venezuelan Brasilian vastaisen rajan, oppositiojohtaja Guaido aikoo hakea avustustarvikkeita Kolumbiasta

Mielenosoituksia, kuolemaa ja kaaosta: Venezuelan kriisi vaikuttaa myös naapurimaihin 7:37
Mielenosoituksia, kuolemaa ja kaaosta: Venezuelan kriisi vaikuttaa myös naapurimaihin.

Presidentti Nicolas Maduro sanoo Venezuelan sulkevan toistaiseksi Brasilian vastaisen rajan torstai-iltana paikallista aikaa. Maduro ilmoitti asiasta torstaina tavattuaan armeijan korkeinta johtoa.

Maduro sanoi myös harkitsevansa Kolumbian vastaisen rajan sulkemista. Hän on määrännyt sotilaita sulkemaan esteillä maiden rajalla olevan tärkeän sillan estääkseen avustuslähetysten kuljetukset Kolumbian Cucutasta rajan yli Venezuelaan. Cucutassa on varastoissa tonneittain avustustarvikkeita, joista suurin osa on peräisin Yhdysvalloista.

Oppositiojohtaja Juan Guaido puolestaan lähti torstaina johtamaan autoletkaa Kolumbian rajalle. Guaidon tarkoituksena on noutaa sieltä Venezuelaan ruoka- ja lääkeavustuksia.

Maduro vastasi Guaidon avustusten hakumatkaan määräämällä, että ruokapaketteja on jaettava Kolumbian rajan läheisyydessä.

Ruoka- ja lääkeavun lähetyksistä Venezuelan kriisistä kärsivälle kansalle on tullut keskeinen osa Maduron ja Guaidon välistä valtataistelua.

Suuresta öljyvarannosta huolimatta Venezuela on vajonnut taloudelliseen ja humanitaariseen kriisiin, jonka seurauksena maassa on pulaa ruuasta ja lääkkeistä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Amerikan osaston johtaja Erika Guevara vaati viranomaisia takaamaan, että apua tuovat pääsevät maahan.

Voimia mitellään myös musiikin voimin

Venezuelan ja Kolumbian rajalla voimien mittelöinti kuuluu perjantaina myös musiikin kautta, sillä rajan molemmin puolin on määrä järjestää keskenään kilpailevia musiikkitapahtumia.

Brittimiljardööri Richard Branson on järjestämässä Kolumbian puolella Cucutan rajakaupungissa suurta hyväntekeväisyyskonserttia, jolla hän haluaa vauhdittaa hätäavun pääsyä Venezuelaan.

Venezuelan hallitus puolestaan aikoo järjestää samaan aikaan konsertin Cucutasta Venezuelaan johtavalla Simon Bolivar -sillalla. Kulttuuriministeri Jorge Rodriguezin mukaan monet venezuelalaiset muusikot haluavat esiintyä suurkonsertissa "rauhan ja elämän puolesta". 

Lue myös:

    Uusimmat