Ukrainalaisia itärajalla yhä enemmän – "Hakemusmäärät ovat jo verrattavissa sodan alkuun"

Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan johtuvia tilapäisen suojelun hakemuksia on jätetty Itä-Suomessa jälleen runsaasti, kertoo poliisi.

Sodan alkamisen jälkeen Itä-Suomen poliisille on jätetty yhteensä 1459 hakemusta, joissa pyydetään tilapäistä suojelua. Ajanvarauksessa on noin sata hakijaa, ja asiakkaita ilman ajanvarausta saapuu päivittäin.

Eniten hakemuksia on jätetty Kuopioon, tämän jälkeen Mikkeliin ja Joensuuhun. Turvapaikkahakemuksia on jätetty Itä-Suomeen 104 kappaletta.

– Viimeviikkojen hakemusmäärät ovat verrattavissa sodan alun kiireiseen aikaan. Verrattuna valtakunnallisesti on Itä-Suomessa hakemusten painopiste lisääntynyt viime viikkoina. Keskeisiä syitä muutokseen ovat poliisilaitoksen alueelle työllistyvät suojelua hakevat kausityöntekijät sekä Helsingin Länsisatamassa kesäkuun lopulla suljettu suojeluhakemusten rekisteröintipaikka, arvioi rikoskomisario Matti Pitkänen Itä-Suomen poliisista tiedotteessa.

Poliisiasemilla on Pitkäsen mukaan tällä hetkellä riittävästi resursseja ottaa hakemuksia vastaan. Hakemukset on käsitelty viivytyksettä.

Jo yli 20 000 Ukrainasta paennutta Suomessa

Hallitus keskusteli viime viikolla mahdollisuudesta tarjota Suomessa oleskeleville Ukrainan pakolaisille nopeutettua tietä kunnan palveluihin turvapaikkapalveluiden sijaan. Todennäköisesti tällaista nopeuttavaa tietä ei kuitenkaan ole luvassa.

Ukrainan pakolaiset ovat EU:n Ukrainan sodan vuoksi antaman direktiivin tarjoaman tilapäisen suojelun piirissä. Tilapäistä suojelua tarjotaan Maahanmuuttoviraston mukaan enintään vuodeksi kerrallaan.

Toukokuussa Maahanmuuttovirasto tiedotti, että yli 20 000 Ukrainasta paennutta on saanut tilapäistä suojelua Suomesta.

Sisäministeriö on arvioinut, että tämän vuoden aikana Suomeen voi tulla 40 000-80 000 ukrainalaista hakemaan kansainvälistä suojelua.

Venäjä teki Käärmesaarelle uusia iskuja – Ukraina julkaisi videon, jolla sen mukaan näkyy fosforipommeja 0:47
Venäjä teki Käärmesaarelle uusia iskuja – Ukraina julkaisi videon, jolla sen mukaan näkyy fosforipommeja

Lue myös:

    Uusimmat