Venäläisten massapako jätti jälkeensä vaikean työvoimapulan – työmarkkinoilla 4,8 miljoonan työntekijän vaje

Venäjän työmarkkinoilla on noin 4,8 miljoonan työntekijän vaje ja ongelma tulee jatkumaan ensi vuodelle. 

Venäjän keskuspankin johtaja Elvira Nabiulina sanoi viime kuussa, että Venäjältä kaikonnut työvoima aiheuttaa vaikeaa työvoiman puutetta, joka uhkaa Venäjän talouskasvua. Samaan aikaan Venäjä syytää sekä ihmisiä että taloudellisia resurssejaan armeijan tarpeisiin. 

Sadat tuhannet venäläiset ovat paenneet maasta joko siksi, että he ovat vastustavat Ukrainan sotaa tai koska eivät halua itse joutua rintamalle.

Tutkimuksen mukaan Venäjällä on tänä vuonna ollut noin 4,8 miljoonan työntekijän vaje. Työvoimapula on näkynyt erityisesti teollisuudessa sekä rakennus- ja kuljetusalalla. Yritykset ovat nostaneet palkkatarjouksiaan houkutellakseen lisää työntekijöitä. 

Asiasta kertoo Izvestia-sanomalehti, luvut perustuvat Venäjän tiedeakatemian taloustieteen instituutin asiantuntijoiden tutkimuksiin. 

Venäjän kauppakorkeakoulun edustaja Tatyana Zakharova kertoi Izvestia-lehdelle, että työvoimapula tulee todennäköisesti jatkumaan ensi vuodelle. Hän arvioi, että lääkäreitä, opettajia, insinöörejä ja tehdastyöntekijöitä tulee olemaan erityisen vaikea löytää. 

Lue myös:

    Uusimmat