Venäläisseurasta SHL:ään – Ruotsissa ensimmäinen KHL-hankinta hyökkäyssodan alettua

Jääkiekon SHL-seura Skellefteå AIK värväsi pelaajan suoraan Venäjän KHL:stä. Tapaus on ensimmäinen Ruotsissa Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen.

Skellefteå ilmoitti tehneensä ensi kautta koskevan sopimuksen yhdysvaltalaishyökkääjä Kenny Agostinon kanssa. Pelaaja siirtyy Ruotsiin KHL-seura Torpedo Nizni Novgorodista.

Skellefteå päätti vuosikokouksessaan kesäkuussa, ettei seura palkkaa pelaajia, jotka ovat tehneet sopimuksen KHL:ään Venäjän hyökkäyssodan alkamispäivämäärän 24.2.2022 jälkeen. Agostino on solminut sopimuksensa jo ennen sodan alkamista, mutta kiekkoili vielä päättyneellä kaudella sarjassa.

– Koska Agostino pelasi myös viime kaudella KHL:ssä, sopimukseen johtava prosessi on ollut hieman tavanomaisesta poikkeava, seura viestii verkkosivuillaan

Skellefteå on Expressenin mukaan ensimmäinen SHL-seura, joka palkkaa pelaajan suoraan KHL:stä sodan alettua. Seurapomo Erik Forssell perustelee ratkaisua Expressenin haastattelussa.

– Kenny teki jatkosopimuksen joulukuussa 2021 ennen sotaa ja tiedämme, että hän yritti aktiivisesti päästä sopimuksesta irti, mutta ei onnistunut, Forssell taustoittaa.

Sopimuksen purkamisyritys on toimitusjohtajan mukaan vahvistettu yhteyshenkilöiden toimesta. KHL-seura ei suostunut päästämään Agostinoa menemään kesken sopimuksen. 

Forssellilta kysyttiin myös suoraan, tiedetäänkö ruotsalaisjoukkueessa, mitä Agostino on ajatellut asetelmasta, jossa hän on pelannut jääkiekkoa maassa, joka käy hyökkäyssotaa naapurivaltiossaan.

– Hän voi vastata näihin kysymyksiin itse. Siten en laita sanoja hänen suuhunsa, Forssell sanoo.

Agostino, 31, pelasi ennen KHL-sopimustaan Pohjois-Amerikassa. Hän on kerännyt vyölleen yhteensä 86 NHL-ottelua, mutta urasta valtaosa on kulunut AHL:ssä. Agostino edusti USA:n joukkuetta vuoden 2022 olympiakisoissa. 

SM-liigassa yksikään seura ei ole palkannut pelaajaa suoraan KHL-joukkueesta Venäjän aloitettua sotatoimet Ukrainassa. Lahden Pelicansia vahvistava tshekkipuolustaja Michal Jordan aloitti viime kaudella aiemmin solmitun sopimuksen mukaan Venäjällä, mutta siirtyi syksyllä Sveitsiin. Hän on Liigan ainoa pelaaja, joka on pelannut KHL:ssä kauden 2021–22 jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat