Venäläishuippu höykyttää Vladimir Putinia – näiden kommenttien jälkeen ei maajoukkuekutsua tarvitse enää odotella

Viiden jälkeen: Arvovaltaiset tahot haluavat venäläisurheilijat Pariisin olympialaisiin – uhkaako kaikkien aikojen olympiaboikotti?

Vuodesta 2017 lähtien Espanjassa pelannut, nykyisin maan toisella sarjatasolla pelaavaa Espanyolia edustava jalkapalloilija Nadezhda Karpova on yksi tunnetuimmista Ukrainan sotaa ja Vladimir Putinia avoimesti vastustaneista venäläisurheilijoista. Putinin tavattua vastikään Valko-Venäjällä kollegansa Aljaksandr Lukashenkan myös tämä joutui Karpovan tulilinjalle.

27-vuotiaasta Karpovasta tuli kesäkuussa ensimmäinen venäläinen maajoukkueurheilija, joka on avoimesti homoseksuaali. Karpova pelasi Venäjän naisten maajoukkueessa 12 ottelua vuosina 2016–2019. Hän edusti synnyinmaataan muun muassa vuoden 2017 EM-lopputurnauksessa Hollannissa.

Karpovan tänä vuonna esittämät lausunnot pitävät kuitenkin huolen siitä, ettei paluuta maajoukkuepaitaan ole luvassa ainakaan niin pitkään kuin Putin on vallassa.

Ensimmäisen kerran hän herätti kansainvälistä huomiota viime kesänä kommentoidessaan BBC:lle Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

– Venäjän propaganda yrittää vakuuttaa venäläiset siitä, että olemme jotenkin erityislaatuinen kansa ja koko maailma on meidän "erikoisoperaatiotamme" vastaan. Mistä "erikoisoperaatiosta" tässä oikein puhutaan? Mielestäni venäläiset eivät ole mitenkään erityisiä.

– Putin vei meiltä kaiken. Hän vei tulevaisuutemme. Hän teki sen meidän hiljaisella suostumuksellamme ilman voimakasta vastustusta. Suurin osa ihmisistä vain sulki silmänsä epäoikeudenmukaisuudelta ja ajatteli, ettei se ole heidän asiansa.

Eri medioille annettujen haastateluiden lisäksi Karpova on osallistunut aiemmin kotimaassaan mielenosoituksiin, ja hän myös jakaa mielipiteitään hyvin aktiivisesti Instagram-tilillään.

– En vain voi katsoa tätä epäinhimillisyyttä ja pysyä hiljaa. En tiedä, mitä tapahtuisi, jos olisin Venäjällä enkä Espanjassa, mutta koen, että minulla on erityinen velvollisuus puhua.

Viimeisimmät kommentit Karpovalta kirvoitti Putinin ja Lukashenkan tuore tapaaminen, jonka yhteydessä Lukashenka oli kommentoinut ironisesti heidän mainettaan muun maailman silmissä.

– Me olemme tämän planeetan ilkeimmät ja myrkyllisimmät ihmiset. Väittelemme vain siitä, kumpi on pahempi. Vladimir Vladimirovich sanoo, että minä olen, ja minä taas olen alkanut uskoa, että se on hän. Olemme todenneet olevamme tasoissa, Lukashenka sanoi muun muassa Independentin mukaan.

Vitsiksi tarkoitettu lausunto ei naurattanut ainakaan Karpovaa, joka kommentoi Instagramissaan Lukashenkan puheita. Karpovan julkaisua siteeraa muun muassa riippumaton venäläinen verkkolehti Meduza.

– Olette roistoja, täyttä roskaa. Järjestitte kansanmurhan. Te olette ne, jotka pitäisi tuomita. Ette ole vain "myrkyllisiä" vaan v***n fasisteja, joilla ei ole paikkaa nykyaikaisessa maailmassa. Toivon, että saatte ansionne mukaan.

Instagramin tarinat-osiossa Karpova julkaisi vielä erikseen tekstin "v*****n Putler, v*****n sota". Putler-termillä hän rinnastaa Putinin Adolf Hitleriin.

Lue myös:

    Uusimmat