Ukraina: Venäjä yrittää väsyttää ilmapuolustuksemme – MTV seurasi sotaa 7. toukokuuta

Jälleen yksi polttoainevarasto tulessa – Venäjä syyttää Ukrainaa droneiskusta 0:29
Venäjä syyttää Ukrainaa droneiskusta – jälleen yksi polttoainevarasto tulessa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 7. toukokuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Zelenskyi vieraili 3. toukokuuta Helsingissä 
  • Venäjä väittää Ukrainan suorittaneen droneiskun Kremliin, Ukraina kiistää
  • Zelenskyi WP:lle: Ukrainaa ei varoitettu etukäteen USA:n tietovuodosta
  • Yhdysvallat: 100 000 venäläissotilasta kuollut tai haavoittunut viimeisen viiden kuukauden aikana
  • Krimillä polttoainevarasto syttyi tuleen – venäläisviranomaisten mukaan Ukraina hyökkäsi dronella
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Maanantain seurantaan pääset tästä.

22.37: Ukraina: Venäjä yrittää väsyttää ilmapuolustuksemme

Ukrainan armeijan tiedottajan mukaan Venäjä yrittää nakertaa Ukrainan ilmapuolustusjärjestelmiä. Asiasta uutisoi uutiskanava CNN.

– Venäjän joukot testaavat ja pyrkivät väsyttämään meidän ilmapuolustuksemme. He yrittävät löytää keinoja kiertää sitä, kertoo tiedottaja Natalia Humeniuk haastattelussa.

Humeniukin mukaan venäläiset joukot yrittävät lisäksi selvittää, missä Ukrainan ilmapuolustusjärjestelmät sijaitsevat. 

16.20: Ukrinform: Ukrainan turvallisuuspalvelu ei vahvista eikä kiistä osallisuuttaan autoräjähdykseen

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU ei ole vahvistanut eikä kiistänyt osallisuuttaan Venäjällä eilen tapahtuneeseen autoräjähdykseen, jossa yksi ihminen kuoli ja tunnettu kirjailija haavoittui. SBU kommentoi asiaa Ukrainan valtiolliselle uutistoimistolle Ukrinformille.

– Virallisesti emme voi vahvistaa tai kiistää SBU:n osallisuutta tähän tai tuohon räjähdykseen, joka tapahtuu miehittäjille tai heidän kätyreilleen, SBU sanoi.

Venäjällä tunnettu kirjailija, toimittaja ja entinen kansanedustaja Zahar Prilepin haavoittui auton räjähdyksessä Nizhni Novgorodissa, noin 400 kilometriä Moskovasta itään. Räjähdyksessä kuoli auton kuljettaja. Prilepin on tunnettu presidentti Vladimir Putinin tukija.

Venäläismedioiden mukaan kirjailijan auton alle olisi kiinnitetty autopommi. Tapausta tutkitaan terroritekona, ja yksi ihminen on otettu kiinni.

Venäjän viranomaiset ovat uutistoimisto Tassin mukaan kertoneet, että autopommi-iskun olisi tehnyt sabotaasiryhmä. Sen mukaan iskusta kiinni otettu yksi epäilty on kuulusteluissa sanonut toimineensa Ukrainan tiedustelupalvelulta saamiensa ohjeiden mukaisesti.

14.59: Venäjä sanoo tuhonneensa 22 ukrainalaislennokkia Krimillä

Venäjän puolustusministeriö sanoo tuhonneensa 22 ukrainalaista lennokkia Mustanmeren yllä sunnuntain vastaisena yönä. Asiasta kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Reuters ei ole pystynyt riippumattomasti vahvistamaan Venäjän väitettä.

Venäjän virkamies sanoi aiemmin tänään Ukrainan lähettäneen lennokkeja Krimille, mutta ei antanut tarkempaa tietoa.

Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla raportoitiin useita räjähdyksiä varhain sunnuntaiaamuna.

14.20: Ukraina: Venäjä iskenyt Zaporizhzhjan alueelle 75 kertaa viimeisen vuorokauden aikana

Venäjä on iskenyt Zaporizhzhjan alueelle 75 kertaa viimeisen vuorokauden aikana, kirjoittaa alueen sotilashallinnon päällikkö Jurii Malashko viestipalvelu Telegramissa.

Malashkon mukaan iskuissa ei tullut kuolonuhreja, mutta ne vahingoittivat asukkaiden koteja, autoja ja omaisuutta 16:lla eri asuinalueella.

Zaporizhzhjan alue on ollut Venäjän jatkuvien hyökkäysten kohteena sodan alkupäivistä lähtien. Alue on osittain Venäjän valtaama, osittain Ukrainan hallinnassa.

Venäjän miehittää tällä hetkellä muun muassa Zaporizhzhjan ydinvoimalaa ja sen ympärillä oleva aluetta.

13.36: Wagner-johtaja: Minulle on luvattu niin paljon ammuksia ja aseita kuin tarvitaan

Palkkasotilasryhmä Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin mukaan hänelle on viime yön aikana luvattu niin paljon ammuksia ja aseita kuin tarvitaan, jotta hyökkäystä Bahmutin kaupunkiin voidaan jatkaa. 

Prigozhin kirjoitti asiasta uutistoimisto Reutersin mukaan Telegram-kanavallaan. Kaksi päivää sitten Prigozhin ilmoitti suunnitelmistaan vetäytyä Bahmutista, koska hänen miehensä olivat saaneet hänen mukaansa liian vähän ammuksia ja kärsineet sen seurauksena "hyödyttömiä ja perusteettomia" tappioita.

Prigozhin on viime päivinä kovasanaisesti arvostellut muun muassa Venäjän sodanjohtoa ja maan puolustusministeriä Sergei Shoigua vähäisestä tuen ja ammusten määrästä.

11.18: Venäjä evakuoi asukkaita miehittämästään Enerhodarin kaupungista

Venäjä evakuoi asukkaita Zaporizhzhjan alueella sijaitsevasta Enerhodarin kaupungista Prymorskin ja Berdianskin kaupunkeihin Mustanmeren rannikolla, kirjoittaa Ukrainan armeijan esikunta aamuraportissaan.

Lähellä Zaporizhzhjan ydinvoimalaa sijaitseva Enerhodar on Venäjän miehittämä. Pääesikunnan mukaan Venäjä evakuoi ensisijaisesti niitä ukrainalaisia, jotka ovat ottaneet Venäjän passin viime vuoden helmikuussa alkaneen sodan alun jälkeen.

Ukrainan ihmisoikeusvaltuutettu Dmytro Lubinets on kehottanut Venäjän miehittämillä alueilla asuvia ukrainalaisia ottamaan Venäjän passit tai lähtemään pois kaikin mahdollisin tavoin selviytyäkseen hengissä.

Lubinets on arvioinut Venäjän pidättävän ne ukrainalaiset, jotka kieltäytyvät ottamasta vastaan Venäjän passia.

Ukrainan vastarintakeskus sanoi huhtikuun alussa, että venäläisjoukot ovat pakottaneet ukrainalaisia ottamaan Venäjän passin joko uhkauksilla tai käyttämällä väkivaltaa.

9.47: IAEA: Tilanne Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärillä kehittymässä yhä arvaamattomammaksi

Tilanne Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärillä on kehittymässä yhä arvaamattomammaksi ja mahdollisesti vaarallisemmaksi, kirjoittaa Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) eilen julkaistussa lausunnossa.

Järjestön johtaja Rafael Grossi sanoo lausunnossa olevansa erittäin huolissaan voimalaan kohdistuvista hyvin todellisista ydinturvallisuus- ja turvariskeistä.

– Meidän on toimittava nyt, jotta voimme estää vakavan ydinonnettomuuden uhan ja sen seuraukset väestölle ja ympäristölle.

Euroopan suurin ydinvoimala on ollut Venäjän hallussa viime vuoden maaliskuusta asti, ja sen turvallisuus on herättänyt huolta jo pidemmän aikaa.

Sekä Ukraina että Venäjä ovat sodan aikana syyttäneet toisiaan ydinvoimalan pommittamisesta ja ydinturvallisuuden vaarantamisesta.

Grossi arvioi maaliskuussa uutiskanava CNN:n haastattelussa, että sotilaallinen toiminta ydinvoimalan läheisyydessä on lisääntymään päin.

Grossin mukaan voimala on kärsinyt jatkuvasti sähkökatkoksista ja se on ollut useaan otteeseen irrotettuna Ukrainan sähköverkosta, koska Venäjä on säännöllisesti hyökännyt maan energiainfrastruktuuriin.

Voimalassa olevat IAEA:n asiantuntijat kertovat lausunnossa kuulleensa pommituksia lähes päivittäin viime viikolla.

9.22: Britannia: Venäjällä pahin työvoimapula vuosikymmeniin

Venäjällä on lähes varmasti pahin työvoimapula vuosikymmeniin, kertoo Britannian puolustusministeriö raportissaan.

Puolustusministeriö kirjoittaa Venäjän keskuspankin havainneen, että käytettävissä olevien työntekijöiden määrä on alhaisimmalla tasolla sitten vuoden 1998.

Koronapandemian ja Ukrainan sodan arvioidaan laskeneen Venäjän väkilukua kaksi miljoonaa ihmistä odotettua enemmän. Venäjältä arvioidaan lähteneen vuonna 2022 jopa 1,3 miljoonaa ihmistä.

Työvoiman tarjonnan arvioidaan vähenevän muun muassa maastamuuton sekä väestön ikääntymisen vuoksi, minkä uskotaan heikentävän Venäjän taloudellista kasvua ja kiihdyttävän inflaatiota.

7.32 Mediat: Krimin niemimaalla useita räjähdyksiä

Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla on ollut useita räjähdyksiä varhain sunnuntaiaamuna. Asiasta kertovat brittilehti The Guardianin mukaan useat ukrainalaiset ja venäläiset mediat.

Venäjän sosiaalisessa mediassa kerrottiin, että kyseessä olisi ollut ilmatorjunta.

Baza Telegram-kanavan mukaan Ukraina olisi lähettänyt Krimin niemimaalle lennokkeja, joista Venäjä pudotti ainakin yhden Sevastopolin yllä.

Kanavan alustavien tietojen mukaan kuolonuhreja ei ole tullut. Bazalla kerrotaan olevan yhteyksiä Venäjän viranomaisiin. (STT)

5.39 Venäläishävittäjä häiritsi Puolan konetta Mustallamerellä kansainvälisessä ilmatilassa

Venäläinen hävittäjä häiritsi perjantaina puolalaista rajavalvontakonetta Mustallamerellä kansainvälisessä ilmatilassa, kertoo Romanian puolustusministeriö. Ministeriö tuomitsi venäläiskoneen toiminnan aggressiiviseksi ja vaaralliseksi.

Puolalaiskone oli Euroopan rajavirasto Frontexin rutiinipartiossa, kun venäläinen Suhoi Su-35 -hävittäjä tuli häiritsemään sitä. Tapahtumapaikka oli noin 60 kilometriä itään Romanian ilmatilasta.

– Tämä tapaus on lisätodiste Venäjän provokatiivisesta toiminnasta Mustallamerellä, Romanian puolustusministeriön lausunnossa sanottiin.

Frontex ei kommentoinut tapausta uutistoimisto AFP:lle. Puolan rajavartiolaitos kieltäytyi kommentoimasta asiaa, mutta ilmoitti tiedottavansa siitä sunnuntaina.

Puolan rajavartioston kone on mukana Frontexin operaatiossa Romaniassa, jossa ovat mukana myös Ruotsi ja Espanja. Puolalaiskone on ollut Romaniassa 19. huhtikuuta alkaen ja palaa takaisin 17. toukokuuta. (STT)

Edellispäivän tapahtumista voit lukea täältä

Lue myös:

    Uusimmat