Venäjä väittää: Ainakin 3 kuollut ja 11 haavoittunut Ukrainan iskettyä Donetskiin – yksi haavoittuneista 11-vuotias – MTV seurasi sotaa

Ukrainan suurhyökkäys ei ole vielä ehkä alkanutkaan, mutta sille alkaa tulla kiire ennen syksyn sateita, arvioi suomalaisasiantuntija 2:08
Venäjä väittää Ukrainan iskeneen yliopistorakennukseen Donetskissa. Video näyttää ilmiliekeissä olevan yliopistorakennuksen, sekä Alexei Kostrubitskyn lausunnon tilanteesta.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 8. elokuuta 2023. Maanantain seurannan löydät tästä artikkelista.

  • Venäjä iski Ukrainan Pokrovskiin ohjuksilla
  • Energoatom: Ukrainan hallussa olevat ydinvoimalaitokset ovat valmiita talveen
  • Ukraina pyytää Yhdysvalloilta pitkän kantaman ATACMS-ohjuksia
  • Ukrainan turvallisuuspalvelu: Zelenskyin salamurhaa suunniteltu, nainen pidätetty
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.42: Venäjä väittää: Ainakin 3 kuollut ja 11 haavoittunut Ukrainan iskettyä Donetskiin – yksi haavoittuneista 11-vuotias

Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja 11 haavoittunut Ukrainan armeijan pommituksissa Donetskin kaupungissa, kertoo Donetskin Venäjän nimittämä johtaja Denis Pushilin.

Venäjän nimittämä Donetskin pormestari Aleksei Kulemzin kertoi Telegramissa julkaistussa lausunnossaan, että neljän kaupunginosan alueella bussipysäkki, sairaala, kauppa ja asuinalueet kärsivät iskusta. Seitsemän asukasta haavoittui, mukaan lukien 11-vuotias poika.

(CNN, Reuters)

22:20 Asiantuntija: Ukrainan varsinainen vastahyökkäys ei välttämättä ole vielä alkanut – pian tulee kiire

Ukrainan suurhyökkäystä Venäjän miehittämässä Itä-Ukrainassa on odotettu jo kaksi kuukautta. Suomalaisasiantuntijan mukaan varsinainen vastahyökkäys ei ehkä ole vielä alkanutkaan, ja hän varoittaa lähestyvästä syksystä.

– Välttämättä pääiskua ei ole edes tullut, arvoi kansanedustaja (kok.) ja entinen puolustusvoimien komentaja Jarno Lindberg.

Kesä ei kestä ikuisesti. Kohta pitää tapahtua isompaa, muuten sade, muta ja kenraali talvi sanelevat taas sodan kulkua.

– Jos ei sitä (iskua) ala tulla tässä elo-syyskuussa, herää kysymys, että tuleeko sitä ennen syksyä ja kosteaa aikaa. Silloin on olemassa riski, että se jää tulematta tämän loppuvuoden puolella, ja sitten katsotaan taas yksi talvi, sanoo Lindberg.

Ukrainan joukoilla on myös kova työ opetella eri asejärjestelmien yhteistoimintaa. Länsi on antanut tähän koulutusta ja runsaasti aseita, mutta kulutussota nielee valtavasti ammuksia ja koettelee joukkoja.

17.46: Tuhopoltot yleistyneet Venäjällä – Venäjä syyttää Ukrainaa venäläisten usuttamisesta vahingontekoihin

Venäjä syytti tiistaina Ukrainaa venäläisten lietsomisesta tuhopolttoihin Venäjällä. Viranomaistiedotteen mukaan kohteena ovat olleet armeijan värväystoimistot.

Venäjän valtakunnansyyttäjän toimiston lausunnossa sanotaan, että tuhopolttojen takana ovat Venäjän kansalaiset, jotka ovat saaneet "ohjeistuksen" Ukrainasta puhelimitse. Lausunnossa väitetään Ukrainan puolesta toimineiden ihmisten esiintyneen lainvalvontaviranomaisina tai pankkitoimihenkilöinä ja pakottaneen venäläisiä rikoksiin.

Erillisessä lausunnossa Venäjän sisäministeriö kertoi tuhopolttoiskujen määrän kasvaneen rajusti. Ministeriön väitteen mukaan puhelinhuijauksen kohteita ovat usein iäkkäät venäläiset.

Ministeriö painotti, että hyökkäykset värväystoimistoihin ovat vakavia rikoksia, joista voi saada jopa 20 vuoden tuomion.

17.22: Ukraina väittää estäneensä Venäjän hakkerien yrityksen tunkeutua Ukrainan asevoimien taistelutietojärjestelmään

SBU:n turvallisuuspalvelu tiedotti tiistaina Ukrainan erikoispalveluiden torjuneen Venäjän hakkereiden yrityksen tunkeutua Ukrainan asevoimien taistelutietojärjestelmään.

Ukraina on raportoinut Venäjän yrityttäneen yhä useammin hakkeroida Ukrainan hallituksen, asevoimien ja energiasektorin tietojärjestelmiä helmikuusta 2022 lähtien. Venäjä on kiistänyt syytökset toistuvasti.

SBU:n mukaan hyökkäykset on tehnyt kyber-turvallisuusalan tutkijayhteisössä Sandworm-nimellä tunnettu venäläinen hakkeriryhmä. (Reuters)

16.20: Kymmenet pelastustyöntekijät ovat menettäneet henkensä sodan aikana, satoja haavoittunut

Ukrainan sodan aikana ainakin 78 pelastustyöntekijää on menettänyt henkensä ja 280 on haavoittunut Venäjän tekemiin ohjusiskuihin liittyvissä tehtävissä. Asiasta kertoo Ukrainan valtiollisen pelastuspalvelun edustaja. 

Ukrainalaisten mukaan Venäjä tulittaa myös pelastajia, mikä on kansainvälisten sopimusten vastaista. 

Kommentit liittyivät Venäjän iskuihin itäukrainalaiseen Pokrovskin kaupunkiin, missä apuun rientäneitä pelastustyöntekijöitä haavoittui. Pelastajat olivat toisen iskun osuessa jo paikalla ensimmäisen ohjusiskun tapahtumapaikalla. (CNN)

13.38: Puolan rajavartiosto pyysi Valko-Venäjän rajalle tuhat sotilasta lisää, Wagner-miehiä nähty rajan lähellä

Puola aikoo lähettää Valko-Venäjän vastaiselle rajalle lisää sotilaita. Maan rajavartiosto pyysi apua puolustusministeriöltä. Armeijaa on pyydetty lähettämään rajalle tuhat sotilasta lisää.

Puolan mukaan laittomien rajanylitysten yritykset ovat lisääntynet. Puola on aiemmin rakentanut rajalle myös aidan. Puola on kertonut, että Wagnerin sotilaita on alkanut viime aikoina ilmestyä rajan läheisyyteen. 

Puolan hallituksen mukaan kyseessä on yritys epävakauttaa tilannetta Naton itäisellä rajalla. (Reuters)

11.06: Pelastustyöt Ukrainassa Pokrovskin kaupungissa jatkuvat Venäjän ohjusiskun jälkeen

Pelastustyöt itäukrainalaisessa Pokrovskin kaupungissa jatkuvat Venäjän eilisen ohjusiskun jälkeen. Lähes 70 ihmistä haavoittui, kertoi Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko.

Alueen kuvernööri kertoi aiemmin Guardianin mukaan, että isku on vaatinut ainakin kahdeksan ihmisen hengen.

Ohjusiskussa vaurioitui muun muassa asuinrakennuksia, hotelli, myymälöitä ja hallintorakennuksia, sanoi Donetskin alueen sotilashallinnon päällikkö Pavlo Kyrylenko.

Pokrovsk sijaitsee noin 50 kilometrin päässä itäisestä etulinjasta.

(STT)

9.26: Venäjän ohjusiskut Pokrovskiin vaatineet kahdeksan kuolonuhria

Kaksi Venäjän eilistä ohjusiskua Itä-Ukrainan Pokrovskin kaupunkiin on vaatinut ainakin kahdeksan kuolonuhria ja useita loukkaantuneita, alueen kuvernööri kertoo Guardianin mukaan. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi, että Venäjä iski tavalliseen asuinrakennukseen. Isku vaurioitti myös hotellia, jota toimittajat ovat käyttäneet. Silminnäkijöiden mukaan toinen ohjus seurasi ensimmäistä noin 40 minuutin jälkeen. 

5.04: Energoatom: Ukrainan hallussa olevat ydinvoimalaitokset ovat valmiita talveen

Ukrainan hallussa yhä olevat ydinvoimalaitokset ovat kaikki täydessä toimintavalmiudessa talveksi, lupaa maan ydinvoimaloita pyörittävä valtionyhtiö Energoatom.

– Kaikki saatavilla oleva voima syötetään sähköverkkoon, sanoi Energoatomin johtaja Petro Kotin lehdistötilaisuudessa Etelä-Ukrainan ydinvoimalaitoksessa Juzhnoukrajinskissa maanantaina.

Voimalassa otettiin jälleen käyttöön yksi laitoksen kolmesta reaktorista. Osaa Ukrainan voimaloiden reaktoreista on huollettu ennen talvikuukausia.

Ukrainalla on tällä hetkellä hallussaan kolme ydinvoimalaa, joissa on yhteensä yhdeksän reaktoria. Ukrainan ja samalla koko Euroopan suurin Zaporizhzhjan ydinvoimala on venäläismiehittäjien hallussa.

Venäjän pelätään jälleen iskevän Ukrainan sähköverkkoa vastaan talvikuukausina samaan tapaan kuin viime talvena. Zaporizhzhjan voimalaa lukuun ottamatta Ukrainan ydinvoimalat ovat kuitenkin pitkälti säästyneet iskuilta Venäjän hyökkäyssodassa.

Kotinin mukaan on ratkaisevan tärkeää, että Ukraina saa Zaporizhzhjan voimalan takaisin hallintaansa. Kesäkuun alusta lähtien Ukraina on yrittänyt vastahyökkäyksessään palauttaa haltuunsa alueita Zaporizhzhjan seudulla, mutta ukrainalaisten eteneminen on ollut hidasta.

Ukraina sanoi viime kuussa, että Venäjä on mahdollisesti miinoittanut osan Zaporizhzhjan voimalan reaktorirakennusten katoista. Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n tarkastajat eivät myöhemmällä käynnillään löytäneet räjähteitä.

Energoatomin Kotinin mukaan IAEA:n tarkastajat päästettiin kuitenkin kuudesta reaktorirakennuksesta ainoastaan kahden katoille.

– Heitä ei päästetty toisiin yksikköihin. (Venäläisjoukot) eivät salli pääsyä, Kotin sanoi.

(STT)

4.59: Seuranta tiistain osalta alkaa

Hyvää huomenta, seuraamme tässä artikkelissa Ukrainan sodan vaiheita tiistaina 8. elokuuta. Maanantain seurannan päivitykset näet tämän kappaleen alapuolelta.

23.15: Ukraina: Venäjä iski Donetskiin kahdella ohjuksella – viisi kuoli ja 31 loukkaantui

Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenkon mukaan Venäjän tekemissä kaksi ohjusiskussa kuoli viisi ja loukkantui 31 henkilöä. Iskut osuivat asuinrakennuksiin Pokrovskissa, Donetskissa.

Klymenkon mukaan neljä siviiliä kuoli ensimmäisessä iskussa ja Donetskissa työskennellyt hätätilaviranomainen sai surmansa toisessa iskussa.

Klymenkon mukaan etsintä- ja pelastustoiminta oli edelleen käynnissä.

Myöhemmin Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andriy Yermak ilmoitti kahdesta uudesta uhrista Venäjän iskuissa Kruhliakivkan kylässä Kupianskin piirikunnassa.

(Reuters)

20.18: Ukraina pyytää Yhdysvalloilta pitkän kantaman ATACMS-ohjuksia

Ukraina on pyytänyt Yhdysvalloilta pitkän kantaman ATACMS ohjuksia. Asiasta kertoo Ukraina ulkoministeri Dmytro Kuleba, joka on keskustellut puhelimessa Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa. Ulkoministerit keskustelivat myös rauhansuunnitelmasta sekä viljanviennistä.

Kuleba kertoo kiittäneensä Yhdysvaltoja kaikesta tuesta ja korostaneensa Ukrainan tarvetta saada käyttöönsä pidemmän kantaman aseita. Tähän tarpeeseen ATACMS vastaisi. ATACMS on Yhdysvaltain maavoimille kehitetty ballistinen taktinen ohjus. Kyseinen ohjus kykenisi iskemään jopa 300 kilometrin päähän. (Reuters)

18.52: Ukrainan asevoimien komentaja vakuuttaa: Aloite on Ukrainalla, venäläisten harhautusyritykset eivät toimi

Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnyi on kommentoinut vastahyökkäyksen tilannetta. Asevoimien komentajan mukaan Ukrainan joukot luovat parhaillaan edellytyksiä edetä rintamilla askel askeleelta. Kenraalin mukaan Ukrainalla on tällä hetkellä aloite taisteluissa. 

Asevoimien komentaja toteaa, että maan puolustuksen tilanne on vakaa. Zaluzhnyin viestissä sanotaan, että Ukrainan joukot pystyvät estämään Venäjän vastahyökkäykset sekä yritykset harhauttaa Ukrainan joukkojen huomiota. (Reuters)

18.23: Venäjä Ukrainan suunnitelmasta rauhalle: "Järjetön uhkavaatimus – tällä perusteella rauhanomainen ratkaisu on mahdoton"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi esitteli Saudi-Arabiassa järjestetyssä rauhantapaamisessa "rauhan kaavan". Kaava sisältää muun muassa alueellisen koskemattomuutensa kunnioittamisen ja Venäjän joukkojen vetäytyminen alueilta, jotka Venäjä väittää liittäneensä.

Tänään Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova kommentoi Zelenskyin suunnitelmaa rauhasta.

– Mikään sen 10 pisteestä ei tähtää neuvottelu- ja diplomaattisen kriisiratkaisun löytämiseen ja niiden kokonaisuus on järjetön uhkavaatimus Venäjälle. (Ukrainan) vaatimus tähtää sotatoimien pitkittämiseen. Tällä perusteella rauhanomainen ratkaisu on mahdoton.

17.53: Venäjä lisännyt avaruusyhteistyötään Kiinan kanssa – aikoo laukaista kuumoduulin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin

Venäjä on Ukrainan sodan pakotteiden ja länsimaiden boikotoinnin vuoksi lisännyt avaruusyhteistyötään Kiinan kanssa. Nyt maa aikoo laukaista perjantaina ensimmäisen kuumoduulin liki viiteen vuosikymmeneen, kertoi maan avaruusvirasto Roskosmos maanantaina.

Miehittämättömän Luna-25 -kuumoduulin on määrä laskeutua Kuun etelänavan läheisyyteen. Kuumoduulin tarkoituksena on muun muassa ottaa näytteitä kuuperästä ja tehdä tieteellisiä kokeita.

Euroopan avaruusjärjestö Esa ilmoitti taannoin, ettei se ole mukana Luna-25-kuulennossa eikä sitä seuraavissa Venäjän avaruuslennoissa. Maa on kertonut korvanneensa Esan laitteet Luna-25-lennolla venäläisvalmisteisilla laitteilla.

16.30: Venäjä väittää edenneensä Koillis-Ukrainassa – 22 ukrainalaista sotavankia vapaaksi

Venäjän mukaan sen joukot ovat viimeksi kuluneiden kolmen päivän aikana edenneet kolme kilometriä Ukrainan koillisosissa Kupianskin rintamalohkolla vallaten takaisin alueita, jotka se menetti vajaa vuosi sitten Ukrainan vastahyökkäyksessä, kertoi Venäjän puolustusministeriö maanantaina.

Samalla Venäjän joukot ovat torjuneet Ukrainan vastahyökkäyksiä.

Tietoja ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Ukraina valtasi Kupianskin ja sitä ympäröivät alueet Harkovan alueella syyskuussa. Venäjä on sittemmin jatkanut hyökkäyksiään alueella.

Venäjä jatkoi myös ohjus- ja lennokki-iskuja Ukrainaan maanantain vastaisena yönä.

Ukrainan presidentinkanslia kertoi maanantaina, että 22 ukrainalaissotilasta on saatu vapaaksi sotavankeudesta ilmeisesti vankienvaihdon seurauksena. Venäjä ei kommentoinut asiaa.

Sotavankien vaihtaminen on yksi niistä harvoista yhteyksistä, joita taistelevien osapuolien välillä on säilynyt. Kumpikaan osapuoli ei ole kertonut, kuinka paljon sotavankeja niillä on.

(STT)

14.27: Kiovan pormestari keskustelussa Kalervo Kummolan kanssa: "Tarvitsemme eniten rauhaa"

Tampereen pormestari, jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummola kertoo X-palvelussa (entinen Twitter) käyneensä keskustelun Kiovan pormestari Vitali Klitshkon kanssa, ja kertonut Tampereen lahjoittavan Kiovalle kolme kunnostettua bussia ja palosäiliöauton. 

Kummolan kysyttyä Klitshkolta, mitä nämä tarvitsevat eniten, oli Klitsko vastannut: "rauhaa".

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

12.35: Ukrainan turvallisuuspalvelu: Zelenskyin salamurhaa suunniteltu, nainen pidätetty

Nimeltä mainitsematon nainen on otettu kiinni epäiltynä ilmaiskun suunnittelusta Mykolajivin alueelle presidentti Volodymyr Zelenskyin vierailun aikana, Ukrainan turvallisuuspalvelu kertoo yhdysvaltalaismedia CNN:n mukaan.

Turvallisuuspalvelun tietojen mukaan nainen keräsi tiedustelutietoa tuolloin Zelenskyin tulevasta matkastaa. Se katsoo, että naisen tarkoituksena oli selvittää muun muassa presidentin saattueen kulkureitti ja -aikataulu. Zelenskyi vieraili alueella heinäkuun lopulla.

Naisen toiminnasta vinkattiin turvallisuuspalvelulle etukäteen, mikä mahdollisti tilanteen keskeyttämisen, CNN kertoo. Turvallisuuspalvelun tutkinnan mukaan epäilty on Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Ochakovin asukas ja entinen sotilastarvikeliikkeen myyjä.

11.20: Brittitiedustelu: Venäjän ilmavoimat jatkavat Ukrainan pommittamista, mutta heikolla tuloksella

Kesän aikana Venäjän ilmavoimat tekevät yleensä päivittäin yli 100 pommituslentoa päivässä, mutta nämä tapahtuvat lähes aina Venäjän kontrolloimassa ilmatilassa, kertoo Britannian puolustusministeriö tiedotteessaan

Tämä johtuu siitä, että Venäjä joutuu pelkäämään Ukrainan ilmapuolustusta. Venjä on yrittänyt voittaa ongelman käyttämällä lentopommeja, jotka on varustettu kantamaa pidentävillä liitimillä. Nämä eivät kuitenkaan tiedustelun mukaan ole kovin tarkkoja.

Tiedustelun mukaan Venäjän taisteluhelikopterit olivat tehokkaita Ukrainan kesäkuussa käynnistyneen vastahyökkäyksen alussa, mutta eivät viime viikkoina ole saaneet merkittävää vaikutusta aikaan.

6.44: ISW: Ukrainan iski kahteen siltaan Krimillä, Venäjä pakotettu muuttamaan reittejään

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) vahvistaa sunnuntaisessa raportissaan Ukrainan iskeneen Krimin alueella venäläisjoukoille merkittäviin siltoihin.

Hersonin miehityshallinnon päällikkö Vadimir Saldon mukaan ukrainalaisjoukot iskivät yhteensä 12 ohjuksella Henicheskin sillalle, joka yhdistää Krimiä Hersonin ja Melitopolin alueeseen saaren itäpuolelta, kertoo ISW. Saldon mukaan Venäjä sai torjuttua ohjuksista yhdeksän. 

Lisäksi Ukraina iski Chonharin siltaan samalla alueella. Krimin miehityspäällikkö Sergei Aksjonov väittää ISW:n mukaan, että Ukrainan joukot ampuivat siltaa kohti kaksi ohjusta, joista toinen pääsi Venäjän ilmapuolustuksen läpi ja vaurioitti tiesillan tienpohjaa.

Venäläislähteiden levittämien kuvien perusteella siltoihin aiheutui merkittäviä vaurioita.

ISW kertoo venäläislähteiden väittävän, että Ukrainan joukot käyttivät Storm Shadow -risteilyohjuksia molempiin iskuihin, mutta tietoa ei ole pystytty vahvistamaan. Siltojen vaurioituminen pakottaa venäläisjoukkoja muuttamaan huolto- ja kuljetusreittejään Krimin lännen puoleisille silloille.

5.04: Seuranta maanantain osalta alkaa

Hyvää huomenta, seuraamme tässä artikkelissa Ukrainan sodan vaiheita maanantaina 7. elokuuta. Sunnuntain seurannan päivitykset näet tämän kappaleen alapuolelta.

Lue myös:

    Uusimmat