Venäläiset nostavat kulutusluottoja huikeilla koroilla

Valokuvaajana työskentelevä Ljubov Grin lyhentää vielä ainakin vuoden reilun kuudentuhannen euron lainaa, jonka hän otti valokuvaustekniikan hankintaa ja taidenäyttelyn pitämistä varten.

– Pankissa ei kysytty mitään. Ainoa vaatimus luoton saamiseksi oli kuukausitulojen vahvistaminen, Grin kertoo.

Grinin kulutusluotostaan maksama vuosikorko on yli 20 prosenttia. Se on venäläispankin perimäksi koroksi vielä varsin maltillinen.

Maan suurin kulutusluottojen myöntäjä, valtionpankki Sberbank, nosti vastikään kulutusluottonsa minimikorkoa 14 prosentista 17 prosenttiin. Sberbankin kulutusluottojen korot ovat nyt 17:n ja 25 prosentin välillä. Muiden venäläispankkien vastaavien korkojen vaihteluväli on 20:stä 40 prosenttiin.

Suomessa vakuudettoman kulutusluoton korko on keskimäärin 5,5 ja vakuudellisen 2,8 prosenttia.

– Kulutusluottoihin liittyy pankkien kannalta isoja riskejä. Myös korkea inflaatio ylläpitää korkeita nimelliskorkoja, sanoo Venäjän suurimman yksityisomisteisen pankin Rosbankin ekonomisti Vladimir Tsibanov.

Myös kysynnän kasvu on yksi luottojen korkoja ylös vetävä tekijä. Vakuudettomien kulutusluottojen ottaminen lisääntyi Venäjällä viime vuonna lähes 60 prosentilla. Venäjän suurin luottotietoyhtiö raportoi, että sen tietokannassa oli tämän vuoden alussa 60 miljoonaa luotonsaajaa, kun heitä vuotta aiemmin oli 47 miljoonaa.

Luottotietoja kerätään

Kulutusluottojen myöntäminen mainitunlaisilla marginaaleilla on luottolaitoksille erittäin kannattavaa liiketoimintaa. Alalle ilmestyy jatkuvasti uusia yrittäjiä, ja asiakkaiden houkuttelu on johtanut Venäjällä luotonantoehtojen löystymiseen.

– Kulutusluoton voi saada maassamme jopa ilman vakituisia tuloja, tietää luotto-ongelmaisia auttava moskovalaisasianajaja Natalia Virgur.

Tämä yhdistettynä päätä huimaaviin korkoihin johtaa helposti maksuvaikeuksiin.

Venäjällä keskimäärin lähes 20 prosenttia kotitalouksien tuloista menee lainanhoitokuluihin, kun kehittyneissä talouksissa suhde vaihtelee 10:n ja 15 prosentin välillä.

Kulutusluottojen nopea kasvu huolestuttaa Venäjän keskuspankkia. Keskuspankki rohkaiseekin pankkien yhteydessä toimivia luottotietoyhtiöitä sekä keräämään että jakamaan tietonsa myös omasta pankista riippumattomien luottotietoyhtiöiden kanssa.

– Tässä on oltu erityisen aktiivisia viimeisen vuoden aikana, ekonomisti Tsibanov kertoo.

Venäjän pankkiyhdistyksen perustama kansallinen luottohistoriatoimisto on suurin yksittäinen luottotietoja keskitetysti keräävä taho. Yhä useamman venäläisen luottohistoria onkin jo pankkien saatavilla ja tarkistettavissa.

Luottohistoria turmeltuu helposti

Virgur kehottaa venäläisiä miettimään, kannattaako luottohistoriansa pilata jättämällä maksamatta pieni kulutusluotto.

– Maksuhäiriön vuoksi ei välttämättä saa myöhemmin lainaa esimerkiksi asuntoa varten, vaikka taloudellinen tilanne olisi kohentunut, Virgur tietää kokemuksesta.

Pankit saavat kuitenkin omansa yleensä takaisin.

– Pankit eivät erityisemmin kärsi, vaikkei kansalainen selviäisikään kulutusluotoistaan. Ne saavat vakuutuskorvauksia asiakkaiden maksamatta jättämistä luotoista, Virgur lopettaa.

Venäläiset ovat yhä kiinnostuneempia hakemaan kotimaansa tarjontaa edullisempia lainoja myös Suomesta. Tavallinen syy lainan hakemiseen on kakkosasunnon osto Suomesta. Venäjällä pysyvästi asuville venäläisille on myönnetty asuntolainoja ainakin Etelä-Karjalassa.

(MTV3 - STT)

Katso Maarit Roihan juttu (Seitsemän uutiset 5.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat