Mainos

Venäläiset maahanmuuttajat kohtaavat Suomessa jatkuvaa rasismia

Venäjänkieliset maahanmuuttajat saavat Suomessa jatkuvasti rasistisia viestejä ja huomautuksia. Huomenna Joensuun yliopistossa tarkastettava väitöskirja arvioi, että rasistisia kommentteja esiintyy usein myös mediassa.

Osa maahanmuuttajista yrittää piiloutua syrjinnältä ja epäoikeudenmukaiselta kohtelulta elämällä tietoisesti suomalaisen ja venäläisen kulttuurin välimaastossa.

Lähes parikymmentä vuotta sitten Suomeen muuttanut Olga Davydova on tutkinut venäläisten maahanmuuttajien arkea omien kokemustensa kautta.

- Silloin kun sinulta kysytään päin naamaa, että oletko sinä suomalainen vai oletko venäläinen, niin se edellyttää hyvin selkeätä vastausta joko olen tai en ole. Mutta mitä jos haluan olla sekä että! Davydova huudahtaa.

Tällainen "välitilaeläminen" onkin tapa sulautua Suomeen. Tutkijana, tulkkina ja maahanmuuttovalmentajana työskennellyt Davydova tuntee ryssittelyn itsekin. Sitä kokevat yhä kaikenikäiset.

- Se on monien lasten esimerkiksi arkipäivää kouluissa edelleenkin.

Kaikkiaan Suomessa asuu jo lähes 50 000 venäjänkielistä maahanmuuttajaa. Tulevaisuuden työvoimapulasta puhuttaessa, ratkaisuna ei juuri pidetä Venäjältä tulijoita. Filosofian lisentiaatti Olga Davydova on kuitenkin havainnut valonpilkahduksen.

- Jopa tällaisissa maahanmuuttokriittisissä puheenvuoroissa, niin kuin esimerkiksi Timo Vihavaisen kannanotoissa, venäläiset on mainittu hyvinä ja toivottavina maahanmuuttajina.

Katso Keimo Lehtiniemen raportti Joensuusta

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja