Venäläis-ruotsalainen mies välitti yritystoimintansa varjolla sotilasteknologiaa Venäjälle – syytetään Ruotsissa törkeästä vakoilusta

Supo: Venäjä vakoilee Suomessa jatkossakin – ”Periaatteessa tarve on lisääntynyt Nato-jäsenyyden myötä” 6:32
Katso myös: Supo: Venäjä vakoilee Suomessa jatkossakin – ”Periaatteessa tarve on lisääntynyt Nato-jäsenyyden myötä”

Kuusikymppinen mies on saanut syytteet törkeästä luvattomasta tiedustelutoiminnasta. Syyttäjän mukaan vuosikausia jatkunut toiminta vaaransi Ruotsin lisäksi myös Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta.

Venäläis-ruotsalainen mies sai Ruotsissa tänään maanantaina syytteet törkeästä luvattomasta tiedustelutoiminnasta Ruotsia ja Yhdysvaltoja vastaan. Syyttäjä Henrik Olinin mukaan toiminnan pääosan muodosti erilaisen sotilaskäyttöön sopivan elektroniikan toimittaminen Venäjälle. Mies kiistää kaikki syytteet.

– Minun näkemykseni mukaan tavoitteena oli toimittaa Venäjän sotilasteollisuudelle sitä, mitä se tarvitsee – ja kaikki tämä (Venäjän) sotilastiedustelu GRU:n johdolla ja ohjauksessa, Olin sanoi lehdistötilaisuudessa.

Hän kuvaili useita yhtiöitä pyörittänyttä miestä "solmuksi" laajemmassa verkostossa länsiteknologian hankkimiseksi Venäjälle. Välitetyt tiedot ja tavarat olivat sellaisia, joita Venäjä ei erilaisten pakotteiden tai vientirajoitusten takia olisi voinut hankkia vapailta markkinoilta.

Vastaavia syytteitä on nostettu myös muissa länsimaissa, Olin lisäsi.

Hänen mukaansa rikoksen tekotapa on törkeä, koska se oli jatkunut pitkään ja ollut järjestelmällistä. Hänen mukaansa Ruotsin viranomaiset ovat tehneet tutkinnassa läheistä yhteistyötä Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n kanssa.

Toiminta jatkui kymmenen vuotta

Oikeudenkäynnin miestä vastaan on määrä alkaa ensi viikolla 4. syyskuuta. Kansallisen turvallisuuden takia asiaa tullaan käsittelemään ainakin osin suljetuin ovin.

Moskovassa syntynyt noin 60-vuotias mies ja hänen vaimonsa pidätettiin viime marraskuussa Tukholmassa näyttävässä, muutaman minuutin kestäneessä ratsiassa, johon osallistui muun muassa helikoptereita ja erikoisjoukkoja. 

Rikosepäilyt vaimoa kohtaan raukesivat myöhemmin ja hänen päästettiin vapaaksi, mutta mies on istunut vangittuna pidätyksestä saakka.

Poliisi on selittänyt dramaattista pidätysoperaatiota tarpeella estää todisteiden hävittäminen.

Syntyjään venäläinen pariskunta muutti Ruotsiin vuosituhannen vaihteessa. He saivat myöhemmin Ruotsin kansalaisuuden, mutta heillä on edelleen myös Venäjän kansalaisuus.

Syyttäjän mukaan miehen laiton toiminta ehti jatkua ainakin vuodesta 2013 alkaen pidätyshetkeen saakka.

Lue myös:

    Uusimmat