Venäläismedia: Länsivakoojat ovat tehneet Suomesta värväämisen harjoituskentän – Supo: "Informaatiovaikuttamista"

Länsimäiset vakoojat ovat tehneet Suomesta värväyksen harjoituskentän, uutisoi näin venäläismedia väitetystä maan turvallisuuspalvelu FSB:n lausunnosta. Suojelupoliisin mukaan kyse on Venäjän informaatiovaikuttamisesta.

Venäjän Rossija24 -kanavan uutisohjelman mukaan Suomessa toimivat Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA, brittiläinen ulkomaan tiedustelupalvelu MI6, Viron suojelupoliisi Kapo ja Ruotsin sotilastiedustelupalvelu Must.

– Tietenkin heitä auttaa aktiivisesti paikallinen Suojelupoliisi, joka valvoo suurlähetystön ja Venäjän federaation kauppaedustuston työntekijöitä, kerää tietoja heidän sukulaisista ja yrittää tehdä psykologisia muotokuvia, Rossija24 -kanavan jutussa kerrotaan. 

Toimittajien mukaan esimerkiksi kampaamoissa, apteekeissa ja matkatoimistoissa työskentelevä venäjänkielinen henkilökunta on Supon "pakolla värväämää". 

Ei koskaan yksin

Asiakaspalvelussa työskentelevät "salaiset agentit" seuraavat venäläiskanavan mukaan venäläisiä niin ahkerasti, että "suomalaisten vakoojien valvontaan joutuneet venäläiset eivät jää yksin minnekään".

Jutussa muun muassa kerrotaan, että Rustravel Oy -matkatoimiston johtaja Oleg Gergalo tekee myös"psykologisia profiileja. Matkatoimisto sijaitsee Tehtaankadulla lähellä Venäjän suurlähetystöä ja tarjoaa venäläisille maksuttomia ​​palveluita, kuten "tiettyjen asiakirjojen käsittelyä tai valokuvaamista diplomaattikorteille". 

Samaan aikaan Olli-salanimellä tunnettu Gergalo kerää tietoja diplomaattien tuloista sekä perhetilanteista, raportoi Rossija24 -kanava, jonka mukaan tiedot ovat peräisin Venäjän tiedustelupalvelu FSB:sta. 

Supo: Kyse Venäjän informaatiovaikuttamisesta

MTV Uutiset kysyi Suojelupoliisilta (Supo) venäläismedian väitteista.

Supon mukaan kyseessä on Venäjän puolelta tuleva informaatiovaikuttaminen.

– Venäläismediassa esiintyvät väitteet ovat osa Venäjän informaatiovaikuttamista, jonka kohdeyleisönä on ennen kaikkea venäläinen kotiyleisö, kommentoi Supon viestintäasiantuntija Irene Zidan.

Venäläisessä propagandassa länsimaat esitetään vihollisina ja venäläisiä varoitetaan kaikesta yhteistyöstä niiden kanssa, Zidan jatkaa.

Kyseessä ei supon mukaan ole ensimminen kerta, kun tällaista tapahtuu.

Venäjällä on aiemminkin esitetty vastaavia mustamaalausohjelmia läntisistä tiedustelupalveluista. 

Supo ei ota tarkemmin kantaa venäläismedioden väitteisiin.

Juttuun täydennetty klo 16.46 Supon kommentit. 

Lue myös:

    Uusimmat